Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Лешник – есенно изкушение не само за катеричките

Дом и градина; октомври 9, 2013 – 7:39 am - Категория: Градина

Почти не се среща човек, който да не обича онези вкусни едри и хрупкави ядки, наречени лешници. Освен в суров вид, те са не по-малко изкушаващи, когато са приготвени по различен начин във всякакви готварски произведения и най-вече  – в сладкишите. Малко хора обаче знаят, че в България се отглеждат три вида лешник, от които два вида се срещат естествено. И трите вида се използват не само като плодни, но и като декоративни.

Лешник

Най-добре позната е обикновената лескаCorylus avellana. Този листопаден храст достига височина от два до 5 м, като понякога може да добие и хабитуса на ниско дръвче, високо към 7 м.  Формата му е красива, с овална корона. Листата са големи, с ширина около 10 см. По периферията си са назъбени, като някои от зъбците са по-удължени от другите. Горната повърхност на листната петура е гладка, а отдолу е окосмена. Цъфтежът настъпва преди разлистването още през февруари и март и точно тогава се появяват характерните пухкави съцветия, наричани “котенца”.

Обикновена леска (Corylus avellana)

Обикновена леска (Corylus avellana)

Плодовете на лешника всъщност спадат към типа плод, наречен орех. Видовете от род Corylus се различават по плодната люспа, която обвива плодовете. Тази люспа се нарича купола и при обикновената леска обхваща плода изцяло, като дължината й е малко по-голяма от тази на самия плод. Лешниците са много вкусни и съдържат много витамини.

Плод на обикновена леска

Плод на обикновена леска

Обикновената леска по принцип расте на по-влажни местообитания – по бреговете на водните басейни, затова ако смятате да я отглеждате в двора си, е добре да й осигурите достатъчно влага. Леската може да расте на сухи и бедни почви, но се развива по-добре на богати субстрати. Естествено се среща като подлес в дъбовите и буковите гори до 1800 м н.в. Предпочита прякото огряване от слънцето, но издържа и на сянка, както и на студ. Продължителността на живота на този храст е около 80 години. Като декоративен се използва както естествения вид, така и някои негови форми с различни по форма и обагряне листа и плодна люспа, както и плачущи форми.

Значително по-висока от своята предшественичка е дървовидната лескаCorylus colurna – достигаща до около 25 м височина. Листата й са едри до 15 см. Основният й отличителен белег са плодовете, които са събрани на групи по 2-8, а плодната люспа е по-дълга от плода. Тя е дълбоко нарязана на назъбени дялове.

Дървовидна леска (Corylus colurna)

Дървовидна леска (Corylus colurna)

Тази леска издържа повече на засушаване от обикновената, но все пак предпочита свежите и богати почви. Издържа на сянка и студ и може да вирее и на варовикови почви. Живее значително по-дълго от обикновената леска – 200 години.

Третият вид – Corylus maximaцариградска леска –  е висока към 10 м. Листата й са с големина около 12 см. Плодната люспа е приблизително два пъти по-дълга от плода, като почти не е нарязана на върха си. У нас този вид не е естествено разпространен и не е особено студоустойчив. Взискателен е към влажността и хранителността на почвата.

Този вид също е изходен за няколко форми, като ‘Purpurea’, която е с червени листа и куполки.

Цариградска леска (Corylus maxima Purpurea)

Цариградска леска (Corylus maxima Purpurea)

Леските можете да размножите по много начини – чрез семена, резници, отводи и присаждане. Семената се засяват наесен или напролет. Присаждането се практикува върху подложка от Corylus collurna, главно за да се запазят ценните декоративни форми. Това става на кози крак през април. Размножаването чрез отводи става чрез отвеждане на клонки от майчините растения.

Най-често леските се използват за групови паркови и алейни насаждения. Кореновата система на растенията трябва да се вземе предвид, тъй като при обикновената леска тя е по-плитка и се образуват множество коренови издънки, докато корените на другите два вида достигат по-голяма дълбочина. Отделните форми на леската, които имат специфична и оригинална багра, е добре да се засаждат самостоятелно като акцент, като фон за други видове или пък за използване в контрастни съчетания.

Да се засади и отгледа леска не е трудно, а удоволствието от крайния резултат е огромно, особено когато узреят, и то в голямо количество, едрите и вкусни лешници.

Леската е и перфектният вариант, когато искате да имате средно голям храст в двора си с красива овална форма, с едри листа, осигуряващи свежа зеленина и с чудесни плодове, които наесен да събирате в голямо количество.

Автор: ланд.арх. Р. Цветанова
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , , , , , , , , ,
Категория: Градина | Няма коментари »