Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Къща за чаени церемонии в облаците

Дом и градина; септември 24, 2010 – 12:30 pm - Категория: Любопитно

Звучи като приказка, но е реалност. Takasugi-an (в превод “твърде висока къща за чай”) е името на тази уникална къща построена върху стволовете на две дървета. Намира се в Нагано, Япония и е дело на чаения майстор Terunobu Fujimori. Целта му е била да създаде уединено място, където чаената церемония ще бъде още по-вдъхновяващо преживяване.

Чаената церемония в Япония е уникален ритуал, който векове наред е основна част от ежедневието на хората. Идеята е провокирана от Дзен Будизма. Ритуалът цели освобождаване на съзнанието от ежедневните грижи и злободневни проблеми и фокусирането в дребните, но истински неща от живота. Официалната церемония продължава четири часа и включва хранене и два пъти пиене на чай. В присъствието на гости домакинът влага цялото си старание да създаде обстановка, предразполагаща към спокойствие и медитация. За японците чаената церемония е изкуство с дълбоки корени в културното наследство.

Специално внимание се отделя както на самото приготвяне на зеления, прахообразен чай, така и на начина на сервиране. Разговорите с гостите обикновено са на тема изкуство, морал, естетика, природа и т.н. Дори в днешния модерен свят чаената церемония буди интерес в голяма част от японците. Бедни, богати, млади и стари посвещават огромна част от времето си в изучаване и практикуване на ритуала. Чаените майстори се ползват с особена почит в обществото и се смятат за изключително мъдри и високо морални.

Красивата природа наоколо, близостта с облаците, както и самата обстановка в къщата Takasugi-an я правят идеалното място за чаени церемонии. Или поне така смята г-н Fujimori. При строежа на къщата не са използвани услугите на архитекти или професионални строителни бригади. Материалите са предимно естествени – най-вече дърво. Атмосферата в къщата излъчва спокойствие и предразполага към уединение и задълбочени размисли.
Един коментар за “Къща за чаени церемонии в облаците”

  1. Даниел каза:

    Интересно място да прекараш почивните дни. :)))

Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , , , , ,
Категория: Любопитно | 1 Коментар »