Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Красива стена

Дом и градина; ноември 17, 2009 – 8:41 am - Категория: Интериорен дизайн

big_3438db97597a5a420922ef1343c51ac4

Ефектна фризирана стена

Бихте ли искали да разнообразите изгледа на жилището си, като направите само няколко прости промени? Нужно е само да пребоядисате стените или защо пък не само част от тях, за да получите едно изцяло ново усещане щом влезете в помещението. Трябва да използвате само два цвята и ще получите интересен, ефектен и деликатен фриз. За да оформите линията му, първо трябва да използвате шаблон.


Какво ще ви е необходимо:

* Два нюанса от един избран от вас цвят, най-добре латекс;
* валяк и панер за боя
* четка, специализирана за шаблони;
* тънко ножче, най-добре макетно;
* четка за рисуване /тънка/;
* мерителна рулетка
* нивелир
* бояджийска лента, самозалепваща;
* парцалче

Как да започнем:

1. Намерете подходящ шаблон:
Продават се и готови шаблони, но ако искате нещо по индивидуално, можете да си изработите сами. Просто си намерете изображение, което можете да обработите на компютъра си и да го пуснете след това на принтер. След това лесно ще прехвърлите картинката на друг материал /пластмасов или картонен лист/ и ще изрежете шаблон от нея. За това ще ви помогне макетното ножче, с чиято помощ може да махнете онази част от шаблона, която ще е по-светлия нюанс и оставете контура на фриза.

stencile

Шаблон на фриза

2. Подготовка
Не оставяйте мебелите по старите им места, преместете ги на разстояние от стената, която ще обработвате и ги покрийте с найлони. Покрийте и пода с найлон, за да не пада боя по него.

3. Направете хоризонталната граница
Изберете най-оптималната височина за вашият фриз и използвайте нивелир и самозалепваща се лента, за да направите хоризонталната граница, от която ще почва фриза.

4. Боядисване на стените
Нека горната част на стената е в по-светлия нюанс – така ще се откроява по-тъмния фриз. Идеално е, ако стената вече е в цвета, който сте избрали като по-светъл нюанс за фриза, така само ще ви остане да нанесете по-тъмния нюанс. Ако сте боядисвали, след като боята изсъхне махате самозалепващата лента, която сте сложили по-рано, за да очертаете границата на двата нюанса, и така вече имате два сектора, които са с два различни нюанса на боята. Нанасяйки долният цвят имайте предвид височината на шаблона.

sw_3

Нарисуваният фриз на стената

5. Обработка на стената с шаблона
След като и втората боя е изсъхнала напълно е нужно отново да измерите отново границата и да облепите с лента линията, по която ще е оформен фриза. За да ви бъде по-удобно, когато използвате шаблона, можете да го залепите за стената с не много силно лепило или пък с тиксо. Сега трябва да го изравните с горната част на линията и залепете. Вземете по-светлия нюанс и четка, за да можете да обработите празните места, които са останали около шаблона. По този начин ще обработите частите в по-тъмен цвят с формата, която сте избрали за своя фриз.

sw_5

Крайният резултат като ефект върху цялостната визия на стаята

Съвет: Боята много лесно ще се стича под шаблона, ще е много трудно да постигнете изчистени линии, ако не ползвате тънката четка за рисуване за дооформяне. Това става след като боите изсъхнат напълно.

Използвани са материали от http://www.bgstroitel.com
2 Коментара за “Красива стена”

  1. опаковка каза:

    Страхотно! Но ако има някой като мен който не е особено умел с четката 🙂 може да налепи различни фигури изрязани от хартии. Също ще стане доста приветливо, особено за детска стая.

  2. декорация каза:

    Страхотни идеи – Благодаря!
    мога да споделя с Вас и един български сайт с много готови решения в тази насока (за хората които не са толкова сръчни), или просто за идеи http://wallart-bg.com

Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , , ,
Категория: Интериорен дизайн | 2 Коментара »