Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Компостирането – екология и практичност

Дом и градина; юли 21, 2010 – 10:32 am - Категория: Градина

Нека първо изясним какво представлява компостирането. И така, това е процес, при който по естествен път биоразградими отпадъци се превръщат в богата на хранителни вещества почвоподобна смес (компост), изключително подходяща за подхранване на почвата и полезна за растенията. Процесът се осъществява от няколко групи бактерии, които се развиват в няколко последователни етапа на декомпозирането на органичната материя. Може да се каже, че това е естествено рециклиране на органични вещества.

Компостирането се проявява като естествен процес в природата. От много години насам обаче хората го пресъздават в своите дворове и градини. Освен крайният резултат – полезният за почвата и растенията компост – процесът е екологичен, а също така има своите предимства от практична гледна точка. Всичко необходимо, което се изисква, за да създадете свой собствен компост е да събирате отпадъци. Разбира се не безразборно – това може да са отпадъци от градината (окосена трева, изсъхнали листа, клонки, плодове) и от кухнята (обелки от плодове и зеленчуци, черупки от яйца и т.н.). Не се препоръчва използването на месни и млечни продукти, заради неприятната миризма, която освен всичко може да привлече гризачи. Могат да се използват също отпадъци като хартия, картон и дървени стърготини и изобщо всички материали с органичен произход.

Как да компостираме

Съществуват три основни правила, с които трябва да се съобразим.

На първо място е съотношението 25:1 на т.нар. “кафяви” спрямо “зелени” отпадъци. Под “кафяви” отпадъци се разбира клонки, слама, изсъхнали листа, картон, дървени стърготини и др. Те са сухи и богати на въглерод. “Зелени” отпадъци са прясно окосената трева, плевели, голяма част от хранителните отпадъци в кухнята – обелки от плодове и зеленчуци и т.н. Те са влажни и богати на азот. Когато комбинираме двата типа материали правилно (25:1), компостът ще стане бързо и няма да има неприятна миризма. Реално “зелените” осигуряват влагата и са основен фактор за бързото разграждане, а “кафявите” осигуряват въздух.

Ниво на влажност около 60%
Количеството на влага в компоста зависи пряко от съотношението 25:1 (“кафяви”/”зелени” отпадъци). Разбира се трудно можем да следим прецизно влажността, а и не е необходимо. Затова ще кажем само, че отпадъците трябва да са влажни на пипане, но не и мокри. Когато влажността е в повече, компоста става слузест и придобива неприятна миризма, а когато липсва, процесът на компостиране ще се забави или ще спре. Влажността лесно може да се коригира като се добавят “зелени” или “кафяви” отпадъци.

Богата на кислород смес
Компостът или по-скоро микроорганизмите, които се грижат за разграждането имат нужда от кислород. За целта ще е добре периодично да разбърквате цялата смес (например с вила).

Какво трябва да знаем още
Времето за което компостът ще стане готов за употреба зависи от както от гореизброените фактори, така и от сезона. Ако започнете компостирането през пролетта, в началото на лятото ще имате готова смес. Ако започнете на есен, компостът ще е готов на следващата година през пролетта.

Когато процесът протича нормално в компостера не се отделя неприятна миризма. Тя по-скоро прилича на мирис на горска почва.

Компостери

Компостер се нарича контейнерът, в който трупаме отпадъците. Не си мислете, че той е нещо много специално. Добър вариант е да си го направите сами. Често срещана практика е да се използват скари от стари палети за транспортиране на стоки. Можете и да си сковете сами компостер от дъски (кофражните са сравнително евтини). Ако не ви се губи време в коване, можете да си купите компостер от магазинната мрежа.  Ще намерите различни модели, с различен капацитет, а материалът от който са изработени обикновено е рециклирана пластмаса. Цената зависи най-често от капацитета и варира от около 120лв. до 260лв.

През студените месеци е добре да поставите компостера на слънчево място в градината си, за да не забавя прекалено процесът. През лятото обаче изберете сенчесто и проветриво място.
Един коментар за “Компостирането – екология и практичност”

  1. Ваня Недялкова каза:

    Уважаема редакция,
    Интересувам се информация за закупуване на компост, цени, капацитет и снимки на различните компости. Откъде бих могла да поръчам и в какъв срок ще пристигне доставката?
    Ще Ви бъда благодарна, ако ми предоставите тази информация!
    В.Недялкова

Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , ,
Категория: Градина | 1 Коментар »