Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Коледното дърво – символ на вярата в доброто

Дом и градина; декември 22, 2010 – 11:48 am - Категория: Коледа

Коледното дърво се свързва с редица древни обичаи. С течение на времето се превръща от обикновено дърво в символ на Коледните и Новогодишни празници, в символ на надеждата за по-добра следваща година. Присъствието на коледното дърво в домовете на хората има своята хилядолетна история. Най-напред в древен Египет са украсявали само палмови клонки, а по-късно и цели палмови дървета. В миналото по света е имало различни традиции, общото между които е било това, че всички са украсявали вечнозелени растения. Това се е смятало като обещание, че след дългата и сурова зима ще настъпи пролетта.

Елхата се превръща в коледно дърво за първи път в Германия. След време тя става неизменен елемент от Коледните и Новогодишни празници по целия свят, но с това се появява и проблемът с изсичането на дърветата и нарушаването на природния баланс. След като този проблем става глобален започва да се налага необходимостта от произвеждане на изкуствени елхи. Първата такава изкуствена елха се произвежда в Германия и за направата и са използвани гъши пера. Малко по-късно една находчива американска компания за четки започва да произвежда изкуствени коледни елхи по същата технология.

Има хора, които дори и завладени от магията на Коледата, не забравят за проблема с изсичането на дърветата. Те избират може би най-добрият вариант да съчетаят полезното с приятното, а именно-елха в саксия. Избирайки елхата в саксия вместо отрязано или изкуствено дърво, те внасят в дома си аромата на гора, без това да нарушава екологичното равновесие в природата. Така след като празникът отмине, вместо дръвчето да се изхвърли може да се засади отново и така да му се даде шанс да оцелее и за следващата Коледа.

Много от хората ще си кажат, че с едно дърво нищо няма да се промени. А и много по-лесно да закупим отрязаните, които така или иначе се продават на всеки ъгъл около Коледа. Много малко са тези, които осъзнават, че ако всеки подари живот само на едно дърво, в световен мащаб картината би се променила към много по-добро. На едно дърво му трябват десетки години за да порасне, а ние го отсичаме, за да прекараме с него само няколко дни.

По традиция дървото се внася в дома и се украсява с разнообразни играчки, гирлянди и дори с лакомства. На върха и се поставя коледна звезда, а под елхата се подреждат подаръците.

Едно е сигурно, в саксия, изкуствено или естествено, най-много на коледното дърво се радват децата. Те с нетърпение чакат да се събудят сутринта на Коледа и видят какво им е оставил под нея добрият старец. През годината те многократно са чували как трябва да слушат за да получат коледен подарък. Независимо от държанието им обаче, в навечерието на Коледа, родителите грижливо подреждат под елхата подаръци за своите малчугани.

Коледа-празникът, който събира семейството около елхата. Празникът, който се почита в цял свят и е възпят в стотици песни.

Коледната елха-блестяща, отрупана с играчки, с пътеводната звезда на върха внася в дома надежда за по-добро, придава на семейната атмосфера уют и сигурност. Колкото и проблеми да сме имали през годината, само един поглед към блещукащото дръвче внася светлина в душите ни. Кара ни за миг да се поспрем и да забравим за проблемите си и да се замислим за всичките хубави неща в живота ни. Да оценим, че сме живи и здрави и сме с хората, които обичаме и ни обичат. В това е и смисълът на Коледата-поне за ден да забравим за лошото и да се огледаме и за доброто около нас.

Да, коледното дърво е символ на много неща-на вярата, надеждата, новото начало. Но най-вече е символ на доброто, защото независимо от всичко, на Коледа всички даваме най-доброто от себе си.
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , , , , ,
Категория: Коледа | Няма коментари »