Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Как се свалят стари тапети

Дом и градина; април 9, 2010 – 8:43 pm - Категория: Практични съвети

Премахването на старите тапети обикновено е лесно изпълнима задача, която е в началната фаза на повечето ремонти. Независимо от това дали планувате да залепите нови тапети или да боядисате стените с латекс, не го правете без предварително да сте свалили старите тапети.

Сваляне на тапети

Преди да започнем с конкретните съвети, само ще кажем, че премахването на старите тапети е наистина по силите на всеки. Не си струва да плащате на друг, който да върши тази работа вместо вас. Важно е само да имате правилен подход, няколко инструмента и желание за работа.

Подготовка

Освободете помещението от мебелите. Съберете ги по средата на стаята или ги пренесете в съседна.

Свалете всички предмети, закачени на стените – картини, ключове, контакти и т.н. Изолирайте оголените кабели с изолирбанд.

Покрийте пода покрай стените. Можете да използвате найлон, платнища или с каквото разполагате. Целта е да запазите пода сух и чист, тъй като най-вероятно предстои да използвате много вода.

Няколко експеримента

Опитайте да свалите тапета без да го третирате с вода или препарати. Ако имате повечко късмет, това може да се окаже възможно. Ако обаче тапетът се къса на малки парчета или пада само горният пласт, трябва да продължите с инструкциите по-надолу.

Напръскайте малка част от тапета с вода. Ако тя бързо се абсорбира и тапетът изглежда добре напоен, всичко е наред. Но ако водата се стича надолу и тапетът не поема, трябва да го надраскате.

Надраскайте тапета. Тази процедура в последствие ще ви спести доста време. Когато тапетът не е порест, горният пласт пречи на водата да проникне в тапета и лепилото под него. Затова той се надрасква с помощта на подходящ инструмент (например макетен нож). Не прекалявайте с натиска, защото не бива да наранявате стената.

Намерете работещо решение

Първо опитайте само с вода. В много голяма част от случаите това решение работи, тъй като повечето лепила за тапети са на водна основа. Трябва обилно да напоите неголяма площ от тапета с  по-топла вода. Можете да използвате валяк за боядисване. Изчакайте 4-5мин. и подмушвайки шпакличка под краищата на тапета се опитайте се да свалите колкото се може по голяма част от него, без да се скъса.

Възможно свалянето да стане на два етапа – първо горния слой (ако той е гумиран или е от PVC), след което долния, който обикновено е хартия. В този случай ще трябва да напоявате всеки слой по отделно.

Ако тапетът се къса на малки парчета, продължете да търсите решение.

Топла вода и омекотител. Първоначално пробвайте с 1/3 омекотител и 2/3 топла вода. Ако не забележите по-добър резултат можете да добавите още 1/3 омекотител. Ако и това решение не работи, продължете да опитвате.

Топла вода и винен оцет. Отново пробвайте първо с 1/3 оцет и 2/3 топла вода. По принцип формулата е 50% оцет/50% топла вода, но все пак първо опитайте с по-малко оцет, за да не мирише в стаята на салата прекалено дълго. Трябва след като напоите тапета да изчакате малко по-дълго 10-20мин.

Би трябвало все някое от тези решения да работи. Ако все пак тапетът се къса и стои здраво залепен, ще трябва да потърсите по магазините препарат за премахване на тапети. Консултирайте се с продавачите и разкажете, какво сте опитали вече.

Свалянето на тапетите

Независимо дали ще ги пръскате или ще ги напоявате с валяк за боядисване (по-лесно, бързо и удобно е второто), не напоявайте по-голяма площ, отколкото можете да свалите за следващите 15мин. Напоявайте от горе на долу и сваляйте ролка по ролка.

Пазете стената. При свалянето на тапетите можете да използвате шпакличка. Не прекалявайте обаче с натиска, за да не нараните стената. Също така, когато сваляте тапета, внимавайте да няма сухи участъци, защото има голяма опасност заедно с него да падне и част от шпакловката.

Внимателно и поетапно почиствайте стената, защото по нея остават малки и често незабележими парченца от тапета.
2 Коментара за “Как се свалят стари тапети”

  1. Камен каза:

    Благодаря за статията! Изключително полезна информация.

  2. Маги каза:

    Благодаря за полезната информация!

Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , ,
Категория: Практични съвети | 2 Коментара »