Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Анкета: как оценявате новото строителство?

Дом и градина; януари 17, 2010 – 11:23 am - Категория: Социални теми

Всички видяхме как през последните години преди началото на кризата, строителството в България се развиваше с бесни темпове. На бял свят се появиха цели квартали, а други промениха облика си завинаги. Строеше се бързо, защото търговията с недвижими имоти беше най-печелившият бизнес.

Какъв е резултатът? Старите квартали са презастроени. Постепенно всички улици стават еднопосочни. Голяма част от новосъздадените комплекси не разполагат с инфраструктура, а там където тя съществува е нефункционална. Животът на хората стана все по тежък, изнервен и досаден, а неудобствата са навсякъде около нас. В големите градове хората губят по 2 часа всеки ден за придвижване до работното си място и обратно до дома.

Днес много от строителните фирми са пред фалит, а други изпитват финансови затруднения. Хиляди жилища останаха непродадени и стотици започнати сгради пустеят. Построените молове са празни след като фирмите, опитали се да правят бизнес в тях фалираха Какъв беше тогава смисълът от огромните инвестиции? Кой спечели от всичко това? Старите жителите на квартала, които се задушават поради липсата на пространство? Новодошлите, които са като в небрано лозе, защото “кореняците” ги гледат на криво, тъй като си бранят местата за паркиране? Строителите, на които не им пука за проблемите нито на едните, нито на другите? Банките, които веднъж дават кредит на строителя, а след като си го върнат заедно с лихвите, отпускат вече дългосрочен кредит на новите “горди” собственици? Отговорете си сами.

В същото време по телевизията често чуваме, как старите панелни или ЕПК жилища са неперспективни и как банките кредитират вече само ново строителство. Това, съчетано с лъскавите реклами на поредния нов комплекс карат хората да мислят, че новото строителство е по-добрата и дори единствената алтернатива.

За да разберем какво мислят хората за качествата на новото строителство, решихме да пуснем анкета (виж в дясно). Убедени сме, че ще има противоречиви мнения и знаем, че на този въпрос не може да бъде даден еднозначен отговор. Затова ще се радваме, ако споделите по-обстойно вашите впечатления като добавите коментар.
5 Коментара за “Анкета: как оценявате новото строителство?”

 1. dzver каза:

  Сблъсвал съм се с новото строителство преди 4-5-6 години, като съм обикалял за квартири и преди 3-4, когато си търсих жилище. Не попаднах в нормален нов апартамент и по двата повода.

  Нагледах се на: тесни стаи (2.60 – 3м); ниски тавани (2.20-2.40); 10-15 апартамента на етаж; липса на самостоятелна кухня (хол с бокс); невероятни чупки и засечки; колони където им падне, включително по средата на стаите; изцяло северни изложения; липса на тераса или пък 50% от квадратурата – тераса; коридорчета, през които не може да се вкара диван или шкаф. Нагледах се на блокове, заврени между панелките; построени върху свлачища; тесни сгради; кубоподобни сгради с недостатъчно прозорци, като термитници; без улици; без паркоместа; с изглед към стена или сграда на едва 3-4-5 метра; с 30-40% лъжа в квадратурата “общи площи”; стаи без прозорец.

  За качеството на строеж: колони с по 3-4 арматури в тях, за да се пести желязото, бетонни плочи, налети през 2 седмици, мазилка, изпадала преди акт 16, смрад на плесен заради липсваща хидроизолация на основите и така до безкрайност…

 2. pgplamen каза:

  Имам забележки, но все пак го предпочитам

 3. paltarski каза:

  А сега да видим новото “хубаво” строителство без акт 16 какво ще прави. Вчера гледах г-н П.Диков – гл.архитект на София как обяви задължителното му издаване преди нанасяне на “зелено” и сериозните глоби за псевдопредприемачите без такъв.

 4. Hack0 каза:

  Новото строителство е под всякаква критика. Стаите са малки и неудобни. Сглобявал съм стандартен спален комплект в една спалня и леглото влезна плътно между трите стени на стаята…
  Виждал съм тръба от отходната канализация на горния апартамент да минава през центъра на хола на долния. Тръбата беше облицована с гипсокартон и изглеждаше като колона, но всеки път когато съседа отгоре си пусне водата се чува как преминава през твоя хол…
  Колкото повече се сблъсквам с новото строителство, толкова повече обиквам старото.

 5. stroitel каза:

  ТЪЙ КАТО ИСКАМ НЕ ИСКАМ СЕ ЗАНИМАВАМ СЪС СТРОИТЕЛСТВО И ПО ТОЧНО ПРОИЗВЕЖДАМ БЕТОН ТРЯБВА ДА ВИ КАЖА ЧЕ НЯКОИ ФИРМИ ПРЕКАЛЯВАТ, С ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ДОБАВКИ ЗА БЕТОН. ПОСЛЕДНИТЕ СА ЧИСТА ХИМИЯ И НИКОЙ НЕ КАЗВА КАК ТЕ ДЕЙСТВАТ НА ОРГАНИЗМА НА ЧОВЕКА ПРИ РАБОТА С ТЯХ ИЛИ ДАЖЕ СЛЕД ПОЛАГАНЕТО НА БЕТОНА ДАЛИ ДЕЙСТВАТ ДЪЛГО ВРЕМЕ.
  НИСКИТЕ ЦЕНИ НА БЕТОНА СЕ ПОСТИГАТ КАТО ГОЛЯМО КОЛИЧЕСТВО ОТ ЦИМЕНТА СЕ ЗАМЕСТВА С ТЕЗИ ДОБАВКИ.АЗ НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН С ТОЗИ МЕТОД НА РАБОТА ЗАЩОТО ИЗЛИШНО СЕ ТРОВИМ

Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , , ,
Категория: Социални теми | 5 Коментара »