Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Как да уплътним прозорците с дървена дограма

Дом и градина; януари 21, 2011 – 10:48 am - Категория: Практични съвети

Ако все още не сте подменили дървената дограма с алуминиева или PVC, вероятно и при вас уплътняването на прозорците би било от полза. Да, по принцип това се прави още в началото на студения сезон, но ако поради някаква причина не сте успели да се справите с тази важна задача, все още не е късно. Захващайте се за работа без да се колебаете, защото добре уплътнената дограма ще ви спести не малко разходи за отопление и ще направи дома ви по-комфортен. Предлагаме да видите няколко лесни начина за уплътнение на прозорци. Не е нужно да имате специални умения и познания, за да се справите.

Има няколко много лесни и евтини варианта. Първият е да облепите прозорците с широко тиксо. Той е подходящ за тези прозорци, които не отваряте през зимата. За съжаление, когато лятото сваляте тиксото, ще свалите с него и боята.

Можете да пробвате да си направите сами хартиено-памучна лента, да я намажете със сапун и да облепите прозорците с нея. Тя се маха значително по-лесно от тиксото и не смъква боята със себе си.

Друг лесен и евтин вариант е да сложите старо, навито одеяло или специално ушити от вас дюшечета от стари парчета плат, между вътрешния и външния прозорец. Проблемът е, че там, където се опира във външния прозорец, платът често ще е мокър и може дори да мухляса.

Дунапренените ленти, с които облепвате прозорците от всички страни са по-ефективни. Продават се дори в кварталния магазин за домашни потреби. Можете да избирате между самозалепващи се или такива, които просто трябва да напъхате в процепите. Дебелината им е различна. За ваш ориентир, ако разстоянието, което ще запълвате е от 1,5 до 2 мм, трябва да купите лента с 3 – 4 мм дебелина. За да не се мокри, най-добре е да уплътнявате вътрешния , а не външния прозорец.

Избрали сте самозалепваща се дунапренена лента? Първо проверете процепите за грапавини. Ако има, изгладете ги с шкурка. След това ги измийте добре и ги оставете да изсъхнат. С прозорците, които не отваряте през зимата, няма да имате никакви проблеми. Облепвате ги целите и това е. Когато облепвате тези, които отваряте и през зимата, съобразете къде трябва да сложите лентата, за да не я отмества прозорецът в страни при отваряне и затваряне. Можете да използвате и гумени или пластмасови ленти. Предимството им е, че можете да уплътните и вътрешните и външните прозорци без да се притеснявате, че влагата ще ги повреди.

Един от добрите, ефективни начини за уплътняване, който изисква малко повече внимание е силиконът. Почиствате рамката на прозореца. Самия него облепвате с книжно тиксо (там, където ще се докосва до рамката). Нанасяте силикон върху нея и след това затваряте прозореца. Излишният силикон веднага излиза. Мокрите го със сапунен разтвор и го почиствате. Изчаквате силиконът да стегне (точното време е изписано на опаковката) и отваряте прозореца. Готови сте.

Вече съществуват специални продукти за уплътняване на прозорци, наподобяващи силикон (вижте на снимката по-горе). Уплътнителят се нанася с пистолет за силикон, а след зимния сезон се сваля лесно, без последици за дограмата.

Искате да запълните пукнатини във външната страна на прозореца? За това е по-удачно да използвате акрилна паста. Тя няма еластичността на силикона, но може да бъде боядисана, така че да не остава като кръпка на фасадата.

Дори да имате възможност да осъществите само най-лесния вариант, не се колебайте. Всяка преграда пред студения въздух е добре дошла.
3 Коментара за “Как да уплътним прозорците с дървена дограма”

 1. ЕНЧО КАРАМАНОВ каза:

  Уплътняването на дървена дограма става най добре с метални уплътнители.Дългогодишния ми опит в тази област показва следните резултати: 1.Значително намаляване на губещатасе топлина до 40 процента или покачване от 4до6 градуса С.2.Намаляване проникването на прах до 95 процента.3.Намалява нивото на шума с 5 до 7 децибела.3.Трайността им надхвърля 20 години.

 2. Стефан каза:

  ЕНЧО КАРАМАНОВ

  Ти май си нямал прозорци когато си писал това…?

 3. pvc дограма каза:

  Страхотна статия , радвам се че я споделихте с нас, доста добре е да облепим целите прозорци. И разбира се да се съобразим къде трябва да сложим лентата, за да не я отмества прозорецът в страни при отваряне и затваряне. Може да използваме и гумени или пластмасови ленти. Предимството им е, че можете да уплътним и вътрешните и външните прозорци без да се притесняваме, че влагата ще ги повреди.Както и вие добре сте ни посъветвали, преди две години го опитах и имаше голям положителен ефект.

Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , ,
Категория: Практични съвети | 3 Коментара »