Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Как да си отгледаме разсад за едногодишни растения

Дом и градина; март 14, 2010 – 11:15 am - Категория: Градина

Ако вече сте преминали началната фаза на планиране на градината и знаете какви цветя искате да има в нея, сега е време да си купите разсад или да го подготвите сами. Говорим за едногодишни растения!

Подготовка на разсад

Ако сте се спрели на вариант – покупка на готов разсад, то отидете в разсадник или специализиран магазин. Дали стоката е добра, ще разберете от следното: има добре оформени листа и стъбла, корените са здрави, а листата са наситено зелени. Разгледайте добре дали стъблото и листата са чисти от вредители. Внимавайте и с опаковането и транспортирането на растенията до дома ви, защото са твърде млади, крехки и чупливи.

При положение, че искате сами да си произведете разсада, можете да купите семена, които да засеете или можете да ползвате семена от растенията, които са били в градината ви през миналия сезон. Решите ли да ползвате собствени семена, добре е първо да проверите кълняемостта им. Поставяте от 10 до 50 бр. на навлажнена хартия или марля, слагате ги в не много голям съд и го покривате с прозрачен капак. Необходима им е стайна температура. След около 10 дни ще видите готовите кълнове. Ако са по-малко от 50%, по-добре е да купите нови семена от магазина. Подгответе  съдове, пръст (добре е да е по-лека – така по-лесно ще извадите разсада в последствие) и етикети, за да напишете името на растението. Имайте в предвид, че докато са още на разсад ще ви бъде трудно да отличите цветята едно от друго. Можете да започвате.

Засейте семената на равни разстояния едно от друго (1 – 2 см). Нека да са повече, отколкото ще са ви необходими. Предварително трябва да проверите кои покълват по-добре на тъмно и кои предпочитат светлината. Първите трябва да покриете равномерно с пръст. Дебелината на слоя трябва да е колкото са големи семената. Поливате само с лейка и през първата седмица не оставяте почвата да изсъхне. Покрийте съдовете с прозрачни капаци – за предпочитане стъклени, а ако нямате, можете да покриете саксиите с полиетилен.

Появят ли се първите връхчета, внимавайте: гъсто посяване, прекомерна влажност, твърде висока или ниска температура – ако тези фактори се комбинират със съществуването на различни по вид гъби в почвата, това ще доведе до подсичане на разсада. Покълващите семена започват да загниват, а по вече покълналите се появяват петна – младият разсад също изгнива. Подпрете леко капаците на съдовете, за да влиза достатъчно въздух. Сега е и подходящото време за пикиране на разсада – при появата на първите листа. Да пикирате разсада значи да разредите растенията – между тях трябва да има 4-5 см разстояние. След като приключите, поливате обилно около корените и държите саксиите на по-хладно място. Изкоренените можете да засадите в друг съд.

Отглеждането на разсад не е лека задача. Добре е да си съставите план, който след това стриктно да следвате, защото тук няма място за хаотични действия. Трябва да уцелите точното време за пресаждането на разсада, така че да не е прекалено рано, но и да не го оставите да порасне твърде много. Успех!
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , ,
Категория: Градина | Няма коментари »