Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Как да си направим къщичка за птички

Дом и градина; юни 13, 2012 – 7:51 am - Категория: Направи си сам

Тук ще ви покажем, как сами можете да направите къщичка за птички. Проектът е интересен и вълнуващ за децата, като предлага чудесна възможност да ги запознаете с начина на използване на основните инструменти като чук, стеги и трион. Всичко от което се нуждаете са около 2 часа свободно време, неголяма дъска, малко пирони и лепило за дърво. Когато къщичката е готова я окачете на някое дърво в градината си на височина 2-3 метра, високо от хищниците и очаквайте първите й обитатели.

Как да си направим къщичка за птички

Материали

1 чамова дъска с дебелина 20мм. (може и слепена)
25-30 пирона с дължина 40мм.
лепило за дърво
шкурка (P150-200)

Стъпка 1: изгответе план и подгответе материалите
Ако вече сте харесали идеята за къщичка за птички и желаете сами да направите такава, първо трябва да изберете модел и да разчертаете отделните компоненти. Задачата е проста, но ако искате можете да използвате модела, който ще ви покажем тук. Съобразете размерите на дъската с размерите детайлите, които ще изрежете. Дъската трябва да е качествена, здрава и да не е импрегнирана или покрита с токсични вещества.

Схема на къщичка за птички

Схема на къщичка за птички

Подготовка на инструментитеСтъпка 2: подгответе инструментите си. Ще ви трябват:

– чук
– дърводелски метален прав ъгъл
– неголеми дърводелски стеги
– ръкохватка за шкурка
– бормашина (към нея ще ви трябват малко свредло и боркорона с диаметър 50мм.)
– прободен трион

 

Разчертайте компонентитеСтъпка 3: разчертайте компонентите върху дъската използвайки правия ъгъл и подходящ молив. Бъдете прецизни, за да не се разминават детайлите в последствие.

Ако по дъската има дефекти, постарайте се да ги избегнете.

 

 

 

Изрежете дейталитеСтъпка 4: Изрежете детайлите с помощта на прободния трион. За да не мърда дъската, можете да я хванете със стеги към стабилна основа. Движете ръката си бавно и се постарайте разрезите да са прави.

 

 

 

Обработете детайлите с шкуркаСтъпка 5: Подготовка на детайлите. Използвайте шкурка, за да загладите ръбовете на отделните компоненти. Надали това ще впечатли бъдещите обитатели на къщичката. Целта на тази операция е добрият външен вид на завършения продукт. Не натискайте прекалено силно.

 

 

Залепете детайлите на къщичкатаСтъпка 6: Сглобяване на детайлите. Ако не разполагате с лепило за дърво, може просто да заковете компонентите един за друг с пирони. Все пак, използването на лепило е препоръчително, защото освен, че сглобката става по-здрава, то играе ролята на уплътнител.

 

 

Залепете детайлите на къщичкатаПреди да пристъпите към лепенето, прочетете указанията за използване на лепилото. Първо трябва да залепите вертикалните детайли един за друг.

 

 

 

 

Използвайте стегиСтъпка 7: Препоръчваме ви да използвате дърводелски стеги, с помощта на които да притиснете сглобката с нанесеното лепило за около 5-10 мин. Не притягайте прекалено силно, защото чамовият материал е мек и ще се образуват вдлъбнатини. Уверете се, че двата детайла са подравнени правилно един към друг.

 

 

Пробийте отворите за пиронитеСтъпка 8: Идва ред на бормашината. Ако направо заковете пироните рискувате дървото да се пукне. Затова изберете подходяща бургия, като съобразите дебелината й с тази на пироните и направете дупки в дървото на около 1см. от ръба без да сваляте стегите. По две дупки на сглобка са напълно достатъчни.

 

 

Заковете пиронитеСтъпка 9: Заковете пироните без да удряте прекалено силно. Все пак преди това отново се уверете, че детайлите са подравнени правилно един към друг. Добре е да подложите от долу дървено трупче, за да не нараните дървото.

 

 

 

Сглобете стените на къщичката за птициСтъпка 10: По показания по-горе начин сглобете четирите стени на къщичката за птички. Когато привършите с тази задача огледайте за стърчащи ръбове. Ако не са много големи, може да ги премахнете с леко шкурене.

 

 

 

Маркирайте входа на къщичката за птичкиСтъпка 11: Маркирайте мястото за пробиване на входа на къщичката. По принцип мястото на входа трябва да бъде максимално високо разположен. Така, че може да го направите и на разстояние 120мм. от основата (в чертежа е на разстояние 100мм.). Използвайки правия ъгъл отбележете центъра на дуката.

 

 

Пробийте отвора на къщичката за птичкиСтъпка 12: Пробийте входа на къщичката. Използвайте бормашината и боркорона с диаметър 50мм. Работете внимателно и се постарайте да пробивате под прав ъгъл.

 

 

 

 

Готовият отвор на къщичкатаСлед като сте готови с пробиването, леко загладете отвора с шкурка и почистете от натрупаните стърготини.

 

 

 

 

 

Монтирайте едната част на покриваСтъпка 13: Поставете двете части на покрива, така че да застанат симетрично на местата си. По-дългата част трябва да покрие по-късата. Монтирайте по-късата част. Процедурата е същата както при монтажа на стените – лепите с лепило, притискате (без стегите), пробивате и ковете. Не забравяйте дървеното трупче.

 

 

Монтирайте другата част на покриваСтъпка 14: Монтирайте другата част от покрива по аналогичен начин. Наближавате финала 🙂

 

 

 

 

 

Монтирайте пода на къщичката за птичкиСтъпка 15: Остава да монтирате пода на къщичката. Преди да го направите обаче трябва да решите, дали искате той да бъде фиксиран или да се отваря, за да можете да почистите. Това е добре да се прави, тъй като според специалистите изоставените къщички за птички са причина за разпространение на болести.

 

 

Фиксиран монтаж на пода на къщичкатаАко решите да фиксирате пода, използвайте шкурка, за да отнемете малка част от дървения материал по ръбовете на пода, така, че дъската да влиза свободно на мястото си. След това я заковете без да я лепите, защото ще бъде по-лесно да я демонтирате след време ако се наложи.

 

 

Ако искате пода да се отваря, вариантите са наистина много. Можете да използвате винтчета вместо пирони, които по лесно се демонтират или някой от многото видове панти, които се предлагат по магазините.

Монтаж на кацалкаСтъпка 16: Монтаж на кацалка. Колкото и странно да прозвучи, съветът ни е да не монтирате кацалка на вашата къщичка за птици. Специалистите твърдят, че гнездящите в хралупи птички не използват кацалките. По-големият проблем обаче е, че те създават удобства за нападения от страна на хищниците.

 

 

Монтаж на кацалкаВ случай, че все пак решите да монтирате кацалка, с бормашина пробийте дупка на около 2см. под входа на къщичката. Ако не разполагате с подходящ дървен профил, можете да използвате молив. Сложете малко лепило в дупката и монтирайте кацалката.

 

 

На финала използвайте отново бормашината, за да пробиете по няколко дупки високо в стените на къщичката. Въздухът вътре трябва да се охлажда и вентилира.

След като къщичката за птички е готова, остава да я монтирате на някое дърво и да очаквате първите обитатели да се настанят в своя нов дом. Най-подходящо е североизточното изложение, а височината до земята трябва да бъде 2-3 метра.

Използвани са материали от: http://www.howtospecialist.com
2 Коментара за “Как да си направим къщичка за птички”

  1. Петър каза:

    Много искам и аз такава къщичка за птици. Познавам дърводелец, който изработка подобен модел къщички, ще му поръчам една за градината.

    Открих много красиви къщички за птици http://www.panoramio.com/photo/74576970 и http://www.panoramio.com/photo/71816797. Май са поставени от Българско дружество за защита на птиците.

  2. Симеон каза:

    Много полезна статия. Още утре ще сглобя 3/4 къщички и толкова хранилки

Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , , , , , ,
Категория: Направи си сам | 2 Коментара »