Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Как да си направим каменна градина

Дом и градина; януари 31, 2010 – 2:39 pm - Категория: Градина

Каменната градина е идеалното пространствено решение за наклонени терени, сенчестите и сухи места в двора ви или просто начин да експериментирате с нови и по-различни решения. Ако обичате разходките сред дивата природата в планината, то тогава сами създайте истински планински кът – каменна градина в задния двор.

RockGardenChelsea

Невероятна каменна градина, създадена от архитекти и градинари. Истинска атракция в Челси

Първа стъпка – Изберете мястото

Първата и най-важна стъпка в създаването на каменна градина е изборът на подходящо място, където да я разположите, както и да прецените каква част от дворното място да отделите за творението си. Помислете има ли във вашия двор място, което е с лек наклон и в същото време е сенчесто и усойно. Обикновено северната част на терена е най–подхояща за такъв кът. Но ако нямате такова място в градината, то тогава можете сами да изберете кътче, което да приспособите за целта.

Втора стъпка – Подгответе зоната

Браво на вас! Вече сте избрали подходящото място за каменна градина в двора ви. Оттук нататък следва най-забавната и приятна част – подготовката на терена, изграждането на каменния склон, подбора и засаждането на растителните видове докато накрая творението ви придобие завършен вид. Но нека караме поред –  подгответе мястото, на което ще разположите градината. Ако сте избрали подходящ наклонен склон в двора ви, няма проблем да започнете със събирането и  подредбата на камъните. В случай обаче, че избрания от вас терен е равен е необходимо да му създадете изкуствен наклон за по добра подредба на камъните. За създаването му използвайте почва от друго място в градината докато придобие желаната височина и наклон.

Стъпка три – Съберете колекцията си

Време е да започнете със събирането на камъните за вашата скална градина. Ориентирайте се към 3 основни размера. Най-големите ще са „гръбнакът” на вашата скална градина. Средните ще очертават линиите, а най-дребните ще използвате за допълнителна декорация.

Може да си ги набавите от много места, но първо разгледайте двора си, а после направете разходка до близката река. Ще останете приятно изненадани какви причудливи форми и изваяни от водата каменни творения ще откриете покрай брега на реката. И ако все още не сте събрали достатъчното количество, необходимо ви за вашия каменен склон можете да посетите най-близкия градински център. Важното е в крайна сметка да сте подбрали богата и интересна колекция от камъни, които да изглеждат автентично и да създават впечатлението за естествено скално образувание.

Стъпка четири – Растения

След като вече разполагате с необходимите камъни, сега трябва да изберете подходящи растения, които да засадите. Това трябва да съобразите с местоположението на скалния кът. В зависимост от това, дали той е разположен под жарките лъчи на слънцето или е на усоен северен склон, растенията ще бъдат различни. Подходящи идеи за избора на растителни видове можете да намерите в градинските центрове, където ще получите и консултация от специалисти.

Стъпка пета – Добавете пясък

Преди да започнете същинското изграждане на градината си, смесете малко почва с пясък и посипете сместа върху терена, където ще бъде разположена тя. По този начин почвата се пресушава бързо. Това е обичайно изискване за растенията, които ще засадите.

WaterFeatureRockGarden001

Каменна градина в задния двор

Шеста стъпка

Време е да наредите камъните и да оформите окончателно скалния кът. Започнете с полагането на основните камъни, които определят визията на творението ви. Старайте се да не създавате симетрични форми. Все пак градината трябва да изглежда автентична.

След това засадете растенията. При полагането на всяко едно от тях в дупката му, се постарайте да не изроните пръстта, която е около корените и да не ги нараните.  Това ще спомогне за по-бързата адаптация на растението към новата среда.

Подредете и по-малките камъни. Чрез тях можете допълнително да укрепите растенията. Накрая декорирайте със най-малките камъчета и полейте внимателно растенията.




Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , ,
Категория: Градина | Няма коментари »