Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Как да се избавим от плесента у дома

Дом и градина; ноември 23, 2009 – 10:01 am - Категория: Практични съвети

toxicblackmold

Черна плесен в ъглите на стаята

Въздухът Ви се струва влажен, а носната кърпичка вече не слиза от лицето ви. Кое е това нещо, което Ви кара толкова често да кихате и да се задъхвате? Причинителя на това досадно неудобство може да е мухълът.

Ако страдате от алергии или астма, за да се почувствате наистина по-добре ще трябва да контролирате плесента, която е често срещано явление в един дом. Не е възможно да предотвратите достъпа на плесента в жилището ви. Тя влиза от разтворените врати и прозорци или пък някой член от семейството ви може да я внесе от вън. Но поне имате възможност да ограничите разпространението й из целия апартамент или къща.

bathroom-window-mold

Плесен, развиваща се по ламперията на прозорец в банята

Едно скорошно изследване разкрива такива благоприятни места за развитие на неприятната “декорация” на дома, за които дори не сте и се сещали: 88% от плесента се открива по первазите на прозорците; 83% – в уплътнението на хладилника; под 82% от плесента може да откриете по мивката и 49% са в следствие на натрупване на котлен камък по слушалката или стойката на душа.

Токсична плесен

mold

Опасната токсична (черна) плесен

Тя е известна още като “черна плесен” или по научному Stachybotrys Chartarum. Обикновено се появява на тъмни, закрити места, като например под килимите и зад стените. Излагането на черната плесен може да доведе до сериозни проблеми със здравето. Ако сте открили, че имате у дома такава плесен, не се опитвайте да се справите с проблема сами, а по-добре извикайте фирма, която ще изчисти изцяло нашествието от токсичната плесен.

Как да предотвратим появата на плесен
Ето няколко препоръки от Фондацията по алергии и астма в Щатите:
• Поддържайте нивата на влажност у дома под 40%;
• През влажните месеци използвайте климатик или устройство, което да изсушава леко въздуха в помещенията, и най-вече в стаите, които редовно използвате;
• Направете си добра вентилация на дома;
• Не слагайте платчета, малки пътечки или други подобни плесено-събиращи настилки в банята или сутерена;
• Откриете ли неща или материали, килими или пътечки, които вече имат плесен по тях, незабавно се отървете от тях;
• Използвайте продукти, които премахват плесента, по специализираните магазини ще откриете голямо разнообразие от тях, почиствайте с въпросните по упоритите повърхности. Ако имате непоносимост от миризмата на тези препарати, нека някой, който не е чувствителен към тях да почисти вместо вас. Уверете се, че след почистването вентилацията е силна, за да може да прочисти въздуха.

Правилно почистване на плеснта

Най-сигурната защита срещу коварното образувание е редовното почистване на помещенията. Заредете дома си с подходящи почистващи продукти и ги използвайте един път седмично или както е указано на опаковката. Не забравяйте да прочетете упътването, което ще ви каже как се работи с продукта, както и предупрежденията и се съобразявайте с тях. В никакъв случай не чистете сами, ако сте алергични или страдате от астма.

Източници:
http://www.boingboing.net
http://www.tripadvisor.com
http://www.ihscleanup.com
http://www.decorate-redecorate.com/
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , ,
Категория: Практични съвети | Няма коментари »