Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Как да отстраним нежелани миризми в дома

Дом и градина; юни 3, 2012 – 9:52 am - Категория: Практични съвети

Една от важните предпоставки за постигане на комфорт в дома е чистият въздух и липсата на неприятни миризми. В ежедневните домакински дейности обаче и най-вече при приготвянето на храна, неизбежно се отделят аромати, които по някога са особено натрапчиви – миризмата на изкипяло мляко, кисело зеле, чесън, риба, прегоряла мазнина  и т.н. Тук ще ви запознаем с някои утвърдени методи за отстраняване на миризми.

Миризмата на изкипяло мляко е неприятна и се разпространява бързо из цялото жилище. За да предотвратите това, покрийте изкипялото мляко с овлажнена хартия, напръскана с оцет.

Ако се случи млякото да загори в тенджера, можете да премахнете неприятната миризма, като сложите тенджерата с млякото, докато то е съвсем горещо, в съд със студена вода и прибавите на върха на ножа сол.

Когато готвите зеле, къщата се изпълва с неприятна миризма, твърде упорита и при проветряване. За да избегнете това, сложете в тенджерата, в която ври зелето, средината от една филия хляб, увита в тънко чисто платно, или сложете под капака двойна сгъната кърпа, натопена във вода и оцет.

За да отстраните неприятната миризма от ножа, с който сте рязали лук, изтъркайте го със суха затоплена сол и го изплакнете с вода.

За да отстраните напълно миризмата на лук от някой кухненски съд, измийте го с гореща вода и оцет.

Миризмата на риба от чиниите и вилиците ще отстраните, като ги измиете най-напред с вода и сапун, а след това ги натриете с лимонена кора и ги изплакнете с вода. При липса на лимонена кора ги изплакнете с оцет.

За да отстраните миризмата на риба от тигана, в който сте я пържили, изплакнете го със силен чай.

След като готвите риба, можете да премахнете миризмата от помещението като изгорите една бучка или лъжичка захар.

Неприятната миризма и свойствения вкус на прегоряла мазнина можете да отстраните, като сложите в разтопената мазнина 1/2 глава лук (на чаша мазнина) или 1/2 картоф, нарязан на филийки. След това бъркайте на огън около 10-15 минути.

За да премахнете тежката миризма на сиренето, остържете го леко и избършете с кърпа, напоена с оцет. Ако сиренето е в по-голямо количество, наредете го отново в добре измит съд, като сложите помежду буците резенчета от хрян. Залейте го с нова саламура.

Ряпата изгубва неприятната си миризма и лютивината си, ако след като се нареже или настърже, се изплакне със студена вода.

Миризмата на чесън от устата си можете да отстраните по няколко начина:
1) изпийте чаша прясно мляко;
2) сдъвчете няколко магданозени листа;
3) сдъвчете малко печено кафе на зърна или смляно кафе;

Миризмата на чесън от ръцете си ще отстраните лесно, като ги натриете обилно със сол и ги измиете с хладка вода.

Няколко капки амоняк във водата, с която си миете ръцете, отстраняват всякакви миризми.

Миризмата на чесън от дървеното хаванче или миризмата на лук от дъската за рязане ще отстраните, като ги попарите с вряща вода и измиете със сапун или натъркате с четка и ситен пясък по посока на дървените нишки. След това ги изплакнете със студена вода и оставете да съхнат на сухо и проветриво място.

Миризмата на нафталин от сандък, скрин, гардероб или куфар ще отстраните, като ги посипете с горчица на прах и държите затворени 1-2 денонощия. След това ги изчистете и забършете със суха кърпа.

Лесно ще почистите съдове, замирисали на мухъл или застояло, като разтворите в тях малко калиев хиперманганат. Оставете разтвора да престои няколко часа, след което изплакнете съдовете многократно със студена вода.

Всякакви неприятни миризми от едно помещение можете да отстраните като запалите върху жар плодове на хвойна.
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , , , , , , , ,
Категория: Практични съвети | Няма коментари »