Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Екзотична вътрешна градина или как да си отгледаме бонсай в апартамента

Дом и градина; декември 14, 2009 – 8:59 am - Категория: Градина

Randy Carmona Fukien Tea

Carmona Macrophylle

Спомняте ли си как с удоволствие сте наблюдавали баба си на времето, когато е работила в градината на село? Тогава сигурно не сте замисляли върху това, че след време няма да можете да си позволите градина – нещо така естествено за хората и свързано с тяхното ежедневие. Днес повечето от нас живеят в апартаменти. Пространството е ограничено, въздухът е мръсен, а зеленината изчезва всяка изминала година заради строежа на поредния блок. Макар, че в малките градове има по-голяма възможност да си оформите малка градинка, какво можете да направите, ако живеете в град като София? Отговорът – градина в апартамента. Няма да е като тази на баба ви, но все пак ще е нещо живо, за което да се грижите и това да ви доставя удоволоствие.

Вътрешното градинарство придобива популярност като вид терапия срещу стреса. Също така допълва чудесно декорацията на всеки дом. На пазара има множество цветя, които могат да се отглеждат в домашни условия, но ние ще ви предложим нещо по-нестандартно за нашите географски ширини. Което обаче не значи, че въпросните растения няма да се чувстват добре. Бонсайте могат да се отглеждат, както навън в градината, така и в затворени помещения. Техния плюс е, че са малки, не заемат много място, не израстват като някои цветя в дървета. Минусът им е, че трябва да им отделяте достатъчно грижи, не може да го зарежете с дни неполивано и да очаквате да расте правилно. Нека да видим първо кои видове бонсаи са подходящи за отглеждане в домашни условия:

2998138277_83659a7021

Сериса Фоетида /Serissa Foetida/ - Дървото на стотиците звезди

• Кармона Макрипул /Carmona Macrophylle/ – Чаено дърво
• Фикус Ретуса /Ficus Retusa/ – Смокиново дърво
• Лигуструм Нитида /Ligustrum Nitida/ – Китайски привит
• Нандина Доместика /Nandina Domestica/ – Свещен бамбук
• Подокарпус китайски тис – Цъфтящ бор
• Сагеретия Тийзанс /Sageretia Theezans/ – Китайски слива
• Сериса Фоетида /Serissa Foetida/ – Дървото на стотиците звезди
• Улмус парвифолия /Ulmus Parvifolia/ – Китайски бряст
• Китайско дърво с чушчици.

Указания за грижи

k2183

Nandina Domestica

Оформяне на бонсая

За да придобие желаната от вас форма, е добре да засадите дръвчето в малка саксия. Това ще контролира растежа на корените. Намаленият растеж на кореновата система ще поддържа бонсая в добро здраве, защото неконтролируемият растеж не е препоръчителен за малките размери на дървото. Но поддръжката на един бонсай си има специфичен метод. При листопадните дървета може да забележите незначителни напъпвания в началото на листата. Необходимо е да разберете накъде са обърнати подрязаните пъпки, защото новите листа ще тръгнат да растат именно от там.

sageretia

Ligustrum Nitida

При малките дървета единствената поддръжка за по-добра форма е да обърнете внимание на пъпките и да ги подрязвате често, но големите дървета имат нужда от извиване на клоните и стъблото, за да им се придаде форма. Има много начини, по които може да се направи това, но най-често срещания е, чрез връзване на въже. Не забравяйте, че това се прави само през сезона на растеж на растението.

watering-bonsai-tree-5

"Поливане" на бонсая

Отглеждане

След като бонсая е внесен вътре напълно нормално е в рамките на две седмици някои от листата да пожълтеят. Трябва малко време на растението, докато се аклиматизира. Не ги отскубвайте, защото насилственото премахване ще нарани новите пъпки, от които ще изникне младо листо.

Поливане

Напълнете една купа с хладка вода. Потопете саксията с цветето вътре, така че водата да дойде на нивото на периферията на саксията и почвата да се покрие с вода. Подръжте така цветето пет минути, след което го извадете и го сложете на отцеждаща дъска, за да се оттече излишната вода. И махате от купата с вода. Не слагайте повторно цветето във водата, след като се е отцедило. Бонсаите имат нужда от много вода, но доставянето й трябва да става съразмерно. През горещите дни на лятото снабдявайте цветето с вода по описания начин през ден. Най-препоръчваното нещо, което можете да направите е да сложите цветето във влажно корито или поднос. Може също по два пъти на ден да пръскате листата с вода.

ligustrum198

Фикус Ретуса /Ficus Retusa/ - Смокиново дърво

Поставяне

Оставете бонсая на светло място, но не и под палещите слънчеви лъчи. Ако не намерите правилното място за растението, тогава има вероятност от да остане без листа или пък да има прекалено големи листа на тънки клонки. Най-доброто място за един бонсай е полусенчесто място близо до прозорец.

Подхранване и торене

Без значение дали един бонсай е вътрешен или външен, той има нужда от подхранване и торене на почвата. Може да ползвате тор за домати или пък специално разработена тор за бонсай. През лятото се тори един път в седмицата, а през зимата – един път в месеца.
Трябва винаги да помните е, че излишъкът от вода и прекомерното торене могат да изгорят корените и да убият растението.

Източници:
http://sound-chaser.deviantart.com
http://site.voila.fr/babadubonsai
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , ,
Категория: Градина | Няма коментари »