Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Как да изберем цветовете в кухнята

Дом и градина; май 28, 2010 – 9:17 am - Категория: Кухня и трапезария

Цветът е много важен елемент от интериорния дизайн на кухнята и заради въздействието, коетопердетата оказва върху настроението ни и заради усещането, което ни дава за големината на помещението. Добрата комбинация от цветове ще оживи кухнята, ще я направи притегателен център за семейството и ще прикрие някои от недостатъците й. Ако изберете неподходяща комбинация, това може да я направи мрачна, неуютна и непрактична.

Как цветът на стаята влияе на настроението ви? Ако например боядисате част от стаята в червено, когато седите в нея, пулсът ви се ускорява, а дишането – учестява. Затова не се препоръчва за спални помещения. Но от друга страна червеното повишава апетита, така че може би е добре да  имате този цвят в кухнята. Жълтото, особено мекият жълт цвят, кара хората да се чувстват щастливи. Ако използвате ярко жълто в кухнята като акцент, това ще привлече вниманието към определени места, които искате да изпъкват и ще даде усещане за повече светлина.

Когато избирате цвета на кухнята, мислете не само за стените но и за шкафовете, уредите, плотовете, подовите настилки. Най-подходящите за кухнята са нюансите на кафяво, прасковено, жълто, розово или синьо.

Бялото остава най-предпочитаният цвят, защото създава усещане за чистота, но ако боядисате цялата кухня в бяло, тя ще има студено и стерилно излъчване, освен това ще се поддържа трудно. Добре е да комбинирате бялото със синьо, например. Това е сполучливо съчетание, което запазва усещането за чистота и в същото време, ако подът е цвят на светъл дъб или пердатата са в нежен, топъл цвят, кухнята грейва, става уютна. Ако изберете един основен цвят и един или два цвята, които да използвате за акцент, ще улесните работата си. Ето няколко схеми, които могат да ви бъдат полезни:

60 – 30 – 10 разпределение между три цвята, като 60%, е основният цвят, в който вероятно ще бъдат шкафовете или стените, 30% ще бъде вторият – обикновено това е цвета на подовата настилка или килима, както и на первазите на прозорците и 10% е третият цвят, който се използва само за акцент – чинии, произведения на изкуството, възглавници.

Едноцветна схема – в случай, че решите все пак да ползвате само един цвят е добре да използвате различни тонове, нюанси и отсенки.

Допълваща се цветова схема – използвате два цвята, които са противоположни един на друг в колелото на цветовете. Имайте предвид, че при тази схема (по-подходяща за големи пространства) и двата цвята са доста интензивни и кухнята ви ще бъде ярка и изпълнена с енергия.

Аналогична цветова схема включва три нюанса на, поставени един до друг в колелото, топли или студени цветове. Например нюанси на жълто и зелено, синьо и лилаво и оранжево и червено.

Неутралните цветове включват тъмносиво, жълтокафяви, черно, бяло, кремаво и нюанси на сивото. Те могат да се ползват като акцент в комбинация с почти всеки друг цвят. Тъй като цветовете на шкафовете са водещите  в кухнята, ако са ярки, ще е по-добре да изберете нещо по-неутрално за акцентите.

Когато избирате, не забравяйте, че трябва да съобразите и възможностите за осветление, които имате. И най-вече – водете се от собственото си усещане. Така кухнята ви ще стане помещение, където ще се чувствате комфортно.
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , ,
Категория: Кухня и трапезария | Няма коментари »