Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Каква настилка да изберем за балкона

Дом и градина; май 25, 2010 – 8:01 am - Категория: Балкон

Сивият бетонен балкон често е последното място в апартамента, което се заемате да преобразите. Може би той е прекалено малък, за да оправдае екип от работници, които да сложат керамика или теракота, да циментират плочките и да ги полират. Може би живеете в апартамент под наем и не искате да харчите пари за нещо, което не можете да вземе със себе си, когато напускате. Затова ето как най-лесно да се погрижите сами за настилката на балкона.

Външна настилка от дърво

Външна настилка от дърво

Каквито и материали да изберете, те трябва да бъдат достатъчно тежки или здраво фиксирани, така че да не се местят, пързалят и разместват при силни ветрове. Добре е да имате предвид и отвора за оттичане на вода.

През последните години се появиха интересни решения за външни настилки от дърво. Те са изработени от специални дървесни видове по технологии, които гарантират дълъг живот на материала, като го предпазват от стареене. Монтажът е лесен и не изисква специални умения. Тази настилка дава прекрасна възможност да създадете комфорт и атмосфера, в която ще усещате близост с природата.

Ако имате само сравнително малък балкон, една от възможностите ви е да използвате големи плочи гранитогрес или каменни плочки. Вместо да ги фиксирате с цимент и след това да ги фугирате, просто да ги подредете плътно една до друга. Можете дори да пропускате плочки и след това да запълвате празните места с речни камъчета или други подобни материали за озеленяване.

Ако горният пласт е бетон, можете да приложите друг прост вариант – да боядисате балкона с боя за бетон. Има и продукти за текстурирани повърхности. Тях също  можете да използвате, но имайте предвид, че те привличат повече прах и мръсотия. Освен това може да се наложи да наемете специалист, който да ги нанесе.

Може да се наложи да премахнете няколко плочки от външната настилка, за да се поберат около тръбите или за да ги напаснете на местата с по-странна форма, а и за да запълните мястото между последния ред и външната стена на вашия апартамент. Ако използвате дървени плочки, те могат лесно да се отрежат с ръчен трион, ако ползвате мозайката, също е лесно, но ако става въпрос за гранит, шисти или гранитогрес, ще трябва да използвате специализирани инструмент за рязане. Не искате усложнения? Оставате празно място и го запълнете с камъчета.

Външните настилки са в различни цветове и стилове и се изработват от различен материал –  дърво, шисти, гранит, комбинирано дърво и вие със сигурност ще намерите нещо, което да съответства на интериора ви. Основното предимство е, че ако не ви хареса нещо, можете да смените избраното и да ги преподредите.

Ако плочките не ви стигнат, или искате да експериментирате формата, а на повечето места вече сте запълнили дупките с малки камъчета, ви препоръчваме да изберете подходяща по големина саксия, както и да съобразите избора на цвете с количеството светлина на вашия балкон. Така постигате два ефекта: озеленявате и прикривате празните полета в пода на балкона.
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , ,
Категория: Балкон | Няма коментари »