Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Инвестицията в качествен дом винаги е стабилна

Дом и градина; май 30, 2011 – 7:30 am - Категория: новини

“Покупката на жилище от средно висок и висок клас винаги може да се разглежда като дългосрочна инвестиция, тъй като стойността на този тип имоти се запазва и дори повишава с времето.” Това заяви за “Труд” Татяна Емилова, мениджър “Жилищни имоти” в Colliers International в отговор на въпрос дали в момента е изгодно да се инвестира в недвижима собственост.

“Освен че предлагат по-добър стандарт на живот, имотите от среден и висок клас (като жилищата в затворени комплекси, напр.) имат редица предимства – качество на строителството, професионална поддръжка, сигурност, наличие на зелени площи, паркинг и др., които липсват при голяма част от жилищните проекти в столицата. Това са фактори, които с времето увеличават стойността на имотите”, допълни Емилова.

Наблюденията на международната консултантска компания обаче сочат, че в момента почти не се срещат покупки на жилища с цел инвестиция. Повечето сделки се сключват заради нуждата от собствен дом, като купувачите в този сегмент търсят основно апартаменти с 2-3 спални, както и единични семейни къщи.

Според Емилова, както и според други нейни колеги, през тази година ценовите нива на имотния пазар вече се стабилизират и постепенно ще започнат да растат. Затова тя определя момента като подходящ за покупка на жилище. Растящият обем жилищни сделки в средно високия и високия клас, макар и за собствени нужди, както и постепенното усвояване на тези проекти може да доведе до потенциален недостиг на жилища в този сегмент, смята Татяна Емилова.

Ако търсите имот с инвестиционна цел, най-висока доходност в момента на пазара носят малки магазини в търговски район на София, апартаменти в столицата или Варна, както и земеделска земя от 1 и 2 категория, за да получавате рента от нея. При нужда обаче най-бързо може да бъде продаден апартаментът.

От началото на 2011 г. е преодолян и спадът в цените на наемите в София и Варна, сочат данни на “Адрес”. В някои квартали на двата града има дори леко повишаване на нивата (с до 3,75%). При едностайните апартаменти в София наемите варират между 3,15 и 4,89 евро/кв. м, при двустайните – от 3,11 до 5,09 е/кв. м, а при тристайните – от 2,57 до 4,94 е/кв. м. Подобни и малко по-ниски са нивата във Варна.

МИЛЕНА ИЛИЕВА

trud.bg
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , ,
Категория: новини | Няма коментари »