Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Изкуството декупаж

Дом и градина; март 20, 2011 – 9:49 am - Категория: Направи си сам

Женските хобита са много и почти всички са свързани с ръкоделие. Наред с шиенето, гоблените и другите стандартни женски занимания, все по-голяма популярност придобива и декупажът.Това е изкуство, чрез което стари или съвсем обикновени предмети могат да се превърнат в истински произведения на изкуството.

Родината на това приложно изкуство е Китай, макар че малко хора свързват ексцентричното наименования с тази страна.  От френски decoupage означава „изрязвам” или в буквален смисъл „изработвам  хартиена апликация”. През годините това интересно майсторство завладявало различни страни-Германия, Франция, Италия и др. В Англия пикът му било през Викторианската епоха. По това време във всеки дом имало вещи и предмети, които били изработени чрез декупажни техники.

В миналото декъпажът се е използвал най-вече за украсяването на мебели, които се облепяли с изрязани картинки и изображения. След това се нанасяли няколко слоя лак за да се запазят във времето.

Най-общо казано декупажът представлява украсяване на предмети чрез рисуване или облепяне с хартия. Изрязва се мотив или някакво изображение и чрез различните техники на декупаж се прилепя към избраната повърхност. Повърхността за декориране може да е различна-хартия, дърво, стъкло, метал, плат и др.Техниките, чрез които това може да стане са не една или две-салфетна техника, 3D техника, техника Trompe l’oeil, художествен декупаж, техника Кракле, техника Shabby chiс, трансферни техники, техники с вакса и варак, техники с релефна паста и още много. Да се изброят всички е доста трудно, но и непотребно, тъй като само някой от всички тези техники са широко разпространени и използваеми.

У нас най-разпространена е салфетната техника. Тя е и една от най-старите познати техники, тъй като е известна още от създаването на самата хартия. Тя е сравнително лесна за изпълнение и не са нужни много и скъпи материали. Избирате си салфетки с картинки и се снабдявате с лепило за декупаж. То е на достъпна цена и се предлага в магазините за художествени материали. Има лепила, които в състава си имат и лак. Това е по-добрия избор, който ще ви спести купуването на лак. След като имате нужните материали, изберете повърхността върху която ще лепите и започвайте. Изрежете внимателно картинката от най-горния слой на салфетката. Нанесете един слой лак върху избраната повърхност и залепете салфетката върху него. С малка четка потопена в лепилото започнете да изглаждате внимателно салфетката като започнете от средата и постепенно изглаждайте към всички краища. Трябва да пригладите всички ръбчета, които са се образували при първоначалното залепяне. След като го направите, оставете известно време да изсъхне. Ако сте използвали лепило без лак, лакирайте цялата картинка и я оставете да изсъхне.

При салфетната техника, залепяната картинка може да е от всякакъв хартиен носител-вестник, книга и др. Най-често в бита се украсяват чаши, чинии, дървени шкафове или бутилки. Възможностите са неограничени и с малко повече въображение може да се изумите от ефекта.

При 3D декупажа резултатът е далеч по впечатляващ. Чрез тази техника на изображението се придава обем, който създава 3D ефект. Това се постига като върху избраната картинка се наслагват части от самата нея. Този метод е малко по-сложен и трябва доста старание за да се постигне. Много поздравителни картички са изработени именно на този принцип.

Техниката Trompe l’oeil е на основата на рисуване, при което на предметите се придава дълбочина, която в същност не съществува. Изображенията изглеждат триизмерни и направата им може да изглежда лесна, но получаването на този ефект е много сложно.  Постига се с помощта на светлината и сенките, които отделят елементите един от друг и създават илюзия за релеф.

Техниката Crackle представлява техника, с която изкуствено се състаряват  предметите. При нея са нужни специални материали, които се продават в специализираните магазини. Направените предмети изглеждат сякаш от друга епоха и носят усещане за нещо ценно. Много известни дизайнери използват методи за изкуствено състаряване на произведенията си. Идеята е, че всичко прекалено старо, но добре запазено е само по себе си произведение на изкуството.

При другата техника за състаряване Shabby chiс се постига нещо различно. Предметите изкуствено се състаряват, но с  определени цветове(предимно бяло, розово, лилаво, кремаво) и задължителното присъствие на цветята като основен елемент.

При художествения декупаж се получава особено красив и хармоничен резултат, тъй като изрязаният мотив се слива с фона на премета. Постига се цялост и завършеност, която придава на декорирания предмет естествен вид. Този вид декупаж има няколко разновидности, при които се набляга на различни детайли-създаване на естествена среда, използването на сянка, продължение на цветовете.

Чрез различните техники на декупаж можете да провокирате творческите си способности. Това изкуство лесно може да се превърне в хоби, което да съчетае полезното с приятното. Някоя стара кутийка за бижута или отдавна забравени и неизползвани чаши могат да се превърнат в красиви украшения за дома ви. Материалите са достъпни за всички, нужно ви е само собственото ви време и въображение. Хубавото е, че може да използвате любими теми или мотиви, които не се намират по магазините. Освен това направените от вас вещи ще са уникални и неповторими.
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , , ,
Категория: Направи си сам | Няма коментари »