Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Идеи и съвети за осветлението в дома

Дом и градина; февруари 20, 2010 – 1:55 pm - Категория: Осветление

Осветлението е един от ключовите елементи, които превръщат  къщата ви във ваш дом. Доброто осветление предразполага към спокойствие и сигурност, създава уют и комфорт.

Въпреки знанията на хората по тези въпроси, много от нас не обмислят добре осветлението в жилището си. Често се допускат грешки както при избора на осветителни тела, така и при разполагането и дори при монтажа им. Тъй като то има психологичен и емоционален ефект върху нас, качеството на светлината е много важно. Големият контраст напряга очите, а стандартното осветление е монотонно и скучно. Нещата трябва да добре балансирани.

Трапезария

Трапезария

Очевидно, изискванията за всяко помещение са различни, но повечето включват три основни типа осветление – основно, работно и декоративно. Тук ще се опитаме да дадем малко насоки за всяко от тях.

Основно осветление

Важно е да имате основни източници на светлина във всяко помещение. Те трябва да бъдат максимално функционални и лесно достъпни за управление. Задачата им е да внесат достатъчно светлина, която да задоволява по-голямата част от вашите нужди в ежедневието. Затова обикновено за целта се използват по-мощни осветителни тела, разположение в централната част на стаите. Ако помещенията са големи, телата се разполагат на няколко места.

Съвети:

 • Съобразете основното осветление с размерите на помещението и височината на тавана
 • Препоръчваме ви меката жълта светлина. Тя създава уют и спокойствие. Бялата и синята светлина не са подходящи за домашна обстановка.
 • Помислете добре колко ключа за контрол на осветлението трябва да поставите във всяко помещение. Например в коридора е удачно да имате два ключа – в двата му края. Може би подобно решение е подходящо и за спалнята, където можете да монтирате втори ключ в близост до леглото.
 • Ако желаете да направите нещо по-нестандартно, използвайте гипсокартон. Ако нямате опит потърсете съдействието на професионалисти.
 • Би било добре основното осветление да се комбинира с второстепенни източници. Можем да осветим всяка стая със стандартна таванна лампа, но много по-добро решение би било добре балансирана комбинация от таванна лампа или полилей с нощни или стенни лампи.
Основно осветление, комбинирано със стенна лампа

Основно осветление, комбинирано със стенна лампа

Работно осветление

Задачата на това осветление е да повиши комфорта и да ви помогне при различни задачи и занимания. То винаги е допълнително и има конкретно приложение.

Във всекидневната подобно осветление може да се постигне чрез лампи с непрозрачен абажур, който спуска светлината към работната площ – бюро, маса и т.н.

Съвети:

 • Не пропускайте да поставите работно осветление в кухнята. Обикновено за целта се ползват луминесцентни лампи или лунчики, монтирани под шкафове и рафтове.
 • За да осветите правилно огледало за гримиране, светлината трябва да идва равномерно от двете страни, а не отгоре.
 • Когато трябва да бъде осветено детско бюро е добре крушката да е на около 40см от повърхността.Така се постига максимална ефективност.
Работно осветление в кухнята

Работно осветление в кухнята

Декоративно осветление

Обикновено можем и без него, но то допринася много за създаването на настроение и приятната атмосфера в дома. Чрез декоративно осветление можете да подчертаете излъчването на конкретни елементи от декорацията или обзавеждането в стаята. Това е чудесен начин да привлечете внимание към ценни или красиви предмети, като скулптори, картини и т.н. В много случаи подобно осветление липсва и бива пренебрегвано от хората, но то е важно.

Съвети:

 • Свещите са идеално решение за декоративно осветление. Те внасят спокойствие и романтика, но преди всичко помислете за безопасността.
 • Създайте приглушено осветление с цвят подхождащ на интериора, като скриете източниците на светлина зад гипсокартон или мебели.
 • Осветете стъклен сервиз и това определено ще повиши настроението в стаята и ще създаде красиви блестящи отражения.
Пример за декоративно осветление

Пример за декоративно осветление
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , ,
Категория: Осветление | Няма коментари »