Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Идеи за планиране на градината

Дом и градина; март 11, 2010 – 7:57 pm - Категория: Градина

В сайта ни ви показахме вече доста забележителни примери за градини от цял свят. Ако прекрасните снимки са ви въздействали и искате да промените вида на градината си или да започнете всичко отначало, сега е времето да планирате как ще изглежда тя.

Планирайте градината си

Преди да започнете – помислете си за големината на мястото, отделено за градина, климатичните условия и изложението му. Това трябва да бъдат отправните точки на вашия план. Помислете какви са особеностите на мястото – има ли възвишения, места с високи дървета, хвърлящи голяма, плътна сянка, какво е влагозадържането в различните й части. Ако сте наблюдавали още през лятото и есента коя е най-слънчевата част от вашата градина, каква е почвата и как й влияе дъждът, вече имате няколко крачки преднина. Потърсете специализирана литература по въпроса – как да оформим градината? Така може да ви хрумнат още идеи.

Записвайте идеите си и имена на цветя, които сте си харесали, за да можете след това да прочетете при какви условия се развиват добре. Важно е, след като приблизително сте определили какви цветя искате да имате в градината, да съобразите избора си с конкретните условия, които предлага терена и да направите календар на цъфтежа им. Така ще видите дали с вашия избор на растения ще имате цъфтяща градина възможно най-дълго време.

Парцелирайте мястото – къде ще са пътеките, беседката, барбекюто, детският кът, ако ще има такъв, къде ще са тревните площи, цветята. А докато четете литература по въпроса ще видите, между овощни дървета – джуджета, спокойно могат да бъдат разположени зеленчуци и цветя.

От друга страна не е нужно да разчертавате всичко съвсем точно и да го спазвате до последната линия. Използвайте всяка добра възможност, появила се когато вече работите в градината. Ако държите все пак да сте максимално подготвени, можете да използвате програма за проектиране на градина или да направите проекта си онлайн. На този адрес например: http://www.bbc.co.uk/gardening/design/.

И не се притеснявайте. Всяко място е подходящо за градина. Просто съобразете плана си с него, не се опитвайте да го променяте. Затова заложете на местните растения. Така ще имате гарантирано щастливи цветя в своята градина. Помислете си и за цветовете. Не разчитайте на огромното разнообразие от цветове. По-добре се спрете на един или два основни цвята и няколко, подкрепящи ги. Направете си схема. Изберете тема на своята градина – официален стил, японска градина – съобразете го с излъчването и дизайна на дома ви. Освен цветовете предвидете и формите, височините на растенията и големината на цветовете им. Експериментирайте с тях. И не на последно място – какво съчетание на аромати ще има в градината ви? Не забравяйте, тя е наслада не само за очите, но и за обонянието.

След като определите какви растения ще им в градината, опитайте да си представите, че ги засаждате не в нормална права леха, а в групички от по няколко растения (например – минимум 3 броя многогодишни и 12 броя едногодишни). При определяне размера на лехите, оставете си повече пространство, така ще можете да посадите на едно място цветя от различни видове, които цъфтят по различно време.

Ако вече сте се спрели на цветова схема, време е да помислите за зеленината – опитайте се да подберете различни нюанси, форми и текстури на зелената част на растенията. Планирането е почти завършено. Остава да изберете градинските акценти – пейка, статуя, къщичка за птици. Нека бъдат един или два – не претрупвайте и не измествайте фокуса от растенията.

Огледайте отново мястото, на което планирате своята градина. Ако има не особено приятни за окото елементи – телена мрежа, гаражна стена, купчина с тор, помислете как могат да бъдат замаскирани – увивни растения, храсти.

Вече имате план. Готови сте да пристъпите към действие. Успех!
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , ,
Категория: Градина | Няма коментари »