Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Идеи за осветлението в кухнята

Дом и градина; март 27, 2010 – 2:19 pm - Категория: Осветление

Кухнята е сърцето на всеки дом. Там се подготвяте за посрещането на празниците, събирате се за вечеря, обсъждате проблемите и успехите на членовете на семейството и взимате важни решения. Затова е важно интериорът да създава усещане за уют и сигурност. В грижите си за кухненското обзавеждане хората често забравят да помислят за осветлението, което освен, че е важно за практическите дейности, извършвани в кухнята, е един от най-лесните начини да се създаде атмосфера.

Осветление в кухнята

Осветление в кухнята

Подходящото осветление може да преобрази всяка кухня и не е нужно да викате специалист, който да го прави вместо вас. Просто оставете въображението да ви води и експериментирайте. Помислете само за всички повърхности, в които може да се отразява светлината – добре излъсканите тенджери, стъклата на шкафовете. Забавлявайте се. Не се задоволявайте с една лампа, която виси от тавана. Тя не придава добър вид на кухнята, не акцентира върху пространството и не може да подчертае дискретно уредите, които ползвате.

Всяка зона е осветена самостоятелно

Всяка зона е осветена самостоятелно

Опитайте да използвате локално, обкръжаващо и декоративно осветление и светлинни акценти.

Локалното осветление е това, което превръща кухнята в практично и удобно място. То е от изключителна  важност, за да виждате острието на ножа, с който режете зеленчуци; има ли остатъци от храна по чиниите, които миете; позволява ви да готвите спокойно и да четете и изпълнявате точно тайната рецепта за сладкиш на баба ви. Този тип осветление обикновено се разполага между работната площ и човека, който работи.

Светлинните акценти, както показва името им, подчертават някои елементи от кухнята и създават усещането за мащаб и дълбочина на цялото пространство. В този случай обикновено използвате осветителни с  ниска мощност. Можете да ги разположите в шкафа за чаши и чинии например. Така те ще осветяват крехкия китайски порцелан, красивата стъклария и различните изящни дреболии, които сте подредили в него.

За кухня е подходящо и така нареченото обкръжаващо осветление. Разположете различни светлинни източници по ъглите, над шкафовете – не го пренебрегвайте, не използвайте централно осветление. Тези допълнителни осветителни тела ще придадат съвсем друг вид на кухнята ви. Те създават мек, топъл блясък, който смекчава сенките. Ако опитате, ще се убедите, че обкръжаващото осветление е това, което е липсвало на помещението. Усещането за мекота, уют, спокойствие и хармония идва най-вече от него.

Декоративното осветление внася жар и блясък в пространството. Внимавайте! Не прекалявайте, защото така кухнята ви ще изглежда винаги претрупана и разхвърляна.

Добре разпределеното осветление ще ви даде възможност да обособите в кухнята отделно пространство за готвене, когато ви трябва по-силна светлина и за хранене, когато приглушената светлина е много по-подходяща.

Ако се чувствате добре и удобно, ще имате желание и вдъхновение да създадете ястия, от които близките и гостите ви да си оближат пръстите. А и по-лесно ще можете да превърнете мястото в притегателен център за всички членове на семейството.

Когато избирате осветителните тела за кухнята не забравяйте – практичност и артистичност са двата критерия, на които трябва да подчините избора си. Преценете големината на помещението, възможностите за поставяне на светлинни източници, материалите, от които са направени шкафовете и плотовете (до колко отразяват светлината). И най-вече – забавлявайте се и гледайте как кухнята ви оживява.
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , ,
Категория: Осветление | Няма коментари »