Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Идеи за осветлението в дневната стая

Дом и градина; април 6, 2010 – 8:27 am - Категория: Осветление

Каква част от деня си прекарвате у дома? Колко от времето, в което сте си в къщи, прекарвате във всекидневната стая? Ако се замислите, ще видите, че това е едно от най-често и най-дълго ползваните помещения в къщата от членовете на семейството. За заниманията на всеки е необходимо различно осветление – от общо (с лампа, висяща от тавана) до настолни лампи и акцентиращо.

Осветление в дневната стая

В случай, че сега започвате обзавеждането на дневната стая, планирайте къде ще има осветителни тела и къде ще са ви необходими контакти. Така ще можете да скриете всички кабели. Локалното осветление би могло да се свърже с отделен светлинен регулатор, така че да можете да го контролирате от едно място. Можете да изберете уникални абажури, които да привличат погледа или пък по-изчистени лампи, които да групирате (особено висящите). Най-добре е да са нечетен брой и да са окачени ниско над определени обекти, например масичка за кафе.

Добре е, когато планирате осветлението за дневната стая, то да бъде в три категории: общо, локално и акцентиращо осветление. Първата категория дава възможност за общи действия, няма никакви акценти, при втората трябва да се концентрирате върху всички дейности, които вие и семейството ви извършвате в дневната – четене, игра, почивка, гледане на телевизия, работа и местата, на които това се случва и за които ще е необходимо осветление. Акцентиращото осветление насочва вниманието ви към детайлите, които искате да подчертаете – камина, стена с произведения на изкуството, масичка със семейни снимки и сувенири. Когато планирате осветлението, започнете с втората и третата категория, тъй като комбинацията от акцентиращо и локално осветление, могат да обезсмислят необходимостта от общо. Понякога има места, на които не искате да има лампа, но ви е необходимо осветление. Можете да сложите вградени спот лампи Внимавайте! Ако те са предназначени за кресло или бюро, които след няколко месеца може да поискате да разместите, все пак по-добре е да сложите настолна или подова лампа. Тях можете да премествате винаги там, където ви е най-удобно.

Гледате телевизия в дневната? Добре е да прецените каква ще е подходящата светлина за това. Ако е твърде ярка или твърде слаба, няма да се чувствате комфортно и често ще ви болят очите и главата. Подходящо е да сложите осветление зад или до телевизора. Пробвайте преди окончателно да сложите осветителното тяло – дали не хвърля отблясъци върху екрана.

Около камината също е добре да имате допълнително осветление – вградено в тавана или стенни аплици. Така ще подчертаете точно тази част от помещението.

За да обособите бара, можете да използвате осветителни тела с волфрамови халогенни крушки с ниско напрежение. Разположете ги над него или на рафтовете, на които стоят бутилките и чашите. Те ще придават допълнителен блясък на стъклото и ще дават по-добра видимост на наливащия напитки.

Ако сте планирали да използвате така наречените лунички, изберете такива на 12V, които се захранват от трансформатор. По магазините се продават и лунички, които работят на 220V, но те изгарят много често – главно при пускане на осветлението.

Ако искате стаята да изглежда по-висока, поставете така наречените стенни ъплайтъри (от английски uplighter е осветително тяло, която хвърля сноп светлина към тавана, където тя рефлектира). Дневната може да изглежда и по-дълга ако поставите осветление по всичките й краища. Осветете картините и снимките с малки, подвижни, кръгли лампи, които могат да се наместват така, че да се избегнат отблясъците върху стъклото, с което е покрито изображението. Зад саксиите с цветя също можете да поставите слаб ъплайтер. По този начин светлините ще си играят с листата на растенията и ще създават допълнителна атмосфера.

Независимо какво осветление изберете – използвайте регулатор, за да имате подходящото за всяка ситуация количеството светлина.

Направете дневната  си светла, уютна и красива. За това не са нужни много пари или скъпо платен специалист, който да ви консултира. Трябва ви само желание и внимание към детайла и ще успеете.
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , ,
Категория: Осветление | Няма коментари »