Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Идеи за организация на малка баня

Дом и градина; декември 15, 2009 – 8:46 am - Категория: Баня

elegant-bathrooms

Семпла баня с малки размери и голяма функционалност

Малката баня е често срещано явление – особено за обитателите на апартаменти. Обикновено я приемаме като недостатък, но трябва да знаете, че един качествен ремонт би променил нещата кардинално. Крайният резултат може да е уютна, луксозна, елегантна и просторна баня. Или поне оптически. И затова няма да е нужно да избивате стени или да правите други радикални промени, нито пък ще похарчите цяло състояние за нови покрития.

Всъщност, много хора предпочитат именно малките бани, заради тяхната икономичност откъм пространство, а оттам и спестяването на средства за дизайн. Липсата на пространство може да се компенсира в определена степен с по-добра организация и подходящи цветове. А и така ще имате много повече пространство за другите стаи във вашия дом.

Ако промяната на банята се е загнездила в ума ви, но не знаете точно как ще изглежда, прочетете нашата статия и може да взаимствате някои от фантастичните идеи, които сме подбрали специално за вас.

Разширете пространството

3-21-attic-2

Светлите цветове оптически разширяват пространството

За да разширите пространството във вашата баня може да замените ваната, която действително заема много място, с голяма душ кабина, която ще е наполовина на ваната, освен това може да инсталирате мивка и тоалетна, които да се вграждат в стените. Това със сигурност ще ви даде повече пространство. Не слагайте двойна мивка, защото по този начин се увеличава мястото за тръбите и често изглеждат продълговати като краставица. Сложете всяко нещо на мястото му, ако има неща, чието предназначение не е за банята, ги махнете. Прекалената претрупаност в едно помещение може значително да смали свободното пространство. Друга идея е да инсталирате плъзгащи врати за банята, като така също ще освободите място в банята. Сложете на някоя от стените стъклено шкафче, където да поставите лекарства, гримове и т.н.

Пренаредете стаята

6_29_09B_h460

На една ръка разстояние - душ кабина вместо вана и огледало вместо прозорец, страничните лампи добавят елегантен привкус

Един по-голям прозорец със сигурност ще добави повече естествена светлина в банята, освен това ще създаде илюзия за по-голямо пространство. За да избегнете нуждата от пердета може да сложите прозорец с декоративно стъкло, което ще попречи да се вижда каквото и да било навън. Ако нямате прозорец в банята едно голямо огледало ще свърши горе долу същата работа, защото ще отразява стените на помещението например и така ще промени визията на банята ви. Нарисуваните и цветни стъкла на прозорците ще добавят малко характер на една баня.

Дори мивките може да се поставят в близост до прозорец, за да ги залива повече естествена светлина. Това ще намали нуждата от допълнително осветление. Ако пода на банята ви е в тъмни тонове, поставете няколко постелки в светли цветове или пък ако имате възможност, просто можете да смените настилката с такава в по-светли цветове. Полиците, закачени за стената, които са с изпъкнал релеф ще придадат различен и интересен изглед на вашата баня. Освен това по-големите керамични плочки за стена ще придадат оптически по-голямо пространство на вашата баня, отколкото по-малките такива.

Иновации в съхранението

small-bathroom

Малко и прибрано - всички тоалетни принадлежности са в чекмеджетата на мивката

Съхранението на тоалетни принадлежности заема наистина много голяма част от банята. Направете си нещо като килерче, където да съхранявате всичките. Ако имате намерение да сложите декоративни предмети в банята с цел да придадете повече атмосфера ги слагайте на полици, които са близо до тавана на банята, а между тях трябва да има светлини. Може да пренесете неизползваните кухненски шкафове в банята, ако разбира се имате финансова възможност за това. Свещите и цветните крушки също успешно могат да създадат неповторима атмосфера в малката баня.

Още няколко съвета:

BathUnifyingTheme

Ваната се слива със стените, прозореца, картините и огледалото внасят допълнителен простор

  • За да направите банята си стилна и удобна за употреба, инсталирайте седалки в душ кабината, облегалка за глава на ваната, поставка за крака, където можете да релаксирате и дървен кош например.
  • Каменно подобен под или пък керамичен такъв е добро решение, за да вкарате нова визия на банята си.
IMG_3940

Душ кабина с каменен под

  • Акцентирането върху вертикални линии по стените хваща окото и оптически увеличава височината на стените като прави тавана да изглежда по-нагоре.  Може да използвате светли или верикални райета на пода, за да е в тон със стените.
IMG_1720

Семпла баня с имитация на каменен под

  • Оцветете ъглите на вашата баня и боядисайте стените в бледи или меки цветове.

Източници:
http://www.contractortalk.com
http://www.hgtv.com
http://homedecor.iloveindia.com
http://taskmasterhome.com
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , , ,
Категория: Баня | Няма коментари »