Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Зеленият чай – дар от природата

Дом и градина; януари 25, 2011 – 10:00 am - Категория: Любопитно

Зеленият чай е едно от чудесата, с които природата ни е дарила. Познат е на човечеството от хилядолетия. Малко известен факт е, че зеленият и черният чай се добиват от листата на едно и също вечнозелено растение. Черният чай минава специална обработка, в резултат на което вкусът му е по-силен и специфичен. Затова той не е така предпочитан. Трудно е да се каже с какво е най-полезен зеленият чай, тъй като чудотворната му дейност влияе върху десетки различни части на организма. Тук ще ви разкажем някои от неговите лековити способности.

Зеленият чай влияе добре на сърцето, като го прави по-издръжливо и понижава риска от инфаркт. Прави стените на кръвоносните съдове по-здрави и подобрява еластичността и гъвкавостта на капилярите. Зеленият чай действа благоприятно на цялата сърдечно-съдова област като я нормализира и леко ускорява кръвообращението.

Изключително полезен е при вирусни заболявания, тъй като има диуретично действие. Спомага за по-бързото понижаване на температурата и облекчава възпаленото гърло. Смята се за естествен антиоксидант и заздравява имунната система. Полезен е не само през зимата. През лятото, една чаша зелен чай ще спомогне за изстудяването на тялото и така организма по-лесно ще понесе летните горещини.

Зеленият чай има пречистващо действие и се счита за естествен антибиотик и противоотрова. Затова при честата употреба на антибиотици, той спомага за намаляване на страничните ефекти и спомага за цялостното нормализиране на организма. Чаят се прилага като антивирусно средство и спомага за предотвратяването на възпалителни процеси в организма.

Положителните свойства на чая помагат значително при зъбната хигиена. Профилактичната му употреба намалява опасността от кариес, заздравява емайла на зъбите и премахва лошия дъх.

В зеления чай се съдържат във високи стойности поли феноли. Те многократно ускоряват прочистването на свободните радикали от тялото. Така се намалява риска от злокачествени заболявания и се подобрява състоянието на множество органи.

В Азия продължителността на живота е най-дълга. Това се свързва с факта, че местните хора ежедневно употребяват зелен чай в менюто си.

Зеленият чай помага и при един от проблемите, завладяващ все по-голяма част от световното население, а именно затлъстяването. Той понижава нивото а вредния холестерол в организма като избирателно разрушава вече натрупаните мастни плаки. Кофеинът, който се съдържа в него спомага за по-бързото изгаряне на мазнините като активира нервната система и скоростта на обмяна на веществата. Това води до естествено контролиране на нивото на кръвната захар.

Много хора го използват успоредно с провеждането на хранителните диети. Тъй като неговото действие е напълно естествено, той няма неблагоприятно въздействие върху метаболизма. В Япония, жените редовно се подлагат на диети със зелен чай. Докато протича диетата, половин час преди всяко ядене се пие чаша от чая.

Доказано е благоприятното влияние на зеления чай върху кожата. Той забавя процеса на стареене на клетките и помага за подмладяване и дълголетие. Жените по цял свят използват козметики, в основата на които е заложен зеленият чай. Изключително полезен е при пушачите, чиято кожа по-бързо се състарява и губи здравината си. Чрез експеримент е доказано, че пушачите, които консумират по четири чаши чай на ден намаляват с до 50% оксидативните щети. Това от своя страна потенциално намалява риска от рак и сърдечни болести.

Освен на здравето, зеленият чай оказва благоприятно въздействие и върху човешкия дух. Той повдига настроението, засилва паметта и цялостната дейност на мозъка. Спомага също при преумора и стрес и има ободряващо действие върху организма. Препоръчва се при хора, които работят дълго време с компютър или стоят прекалено много пред телевизора.

Казано накратко зеленият чай е здраве. Той не трябва да се употребява само при вече възникнали проблеми, а да стане част от ежедневието на всеки човек.




Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , ,
Категория: Любопитно | Няма коментари »