Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

За и против животните у дома

Дом и градина; януари 9, 2011 – 12:50 pm - Категория: Практични съвети

Някои смятат, че тези, които не обичат животните, не обичат и хората. Това твърдение може и да е вярно, но дори и да ги обичаме трябва ли да ги допуснем в дома си? Има много хора, които ще кажат, че от както се помнят се грижат за домашен любимец. Най-често това са кучето и котката. Те съществуват в стотици различни породи: по-малки, по-големи, късокосмести или рошави, породисти или случайни.

Кучето

Ако сме избрали за домашен любимец куче, то трябва да се съобразим с големината и условията на дома си. Жилището трябва да е достатъчно просторно, за да има свободно пространство за игра. Защото кучето не е само домашен любимец, то е живо същество, което има ежедневни нужди. Всекидневно трябва да се извежда на разходка и то поне два пъти на ден. Изисква и грижа за козината и специална храна. Ако сме го допуснали в дома си, то задължително трябва да има паспорт и редовно да се подлага на преглед и имунизация. Най-често, причината да си вземем куче у дома са децата. Те от малки мечтаят да имат другар в игрите и често го намират в  лицето на кучето. То е неуморно и никога няма да откаже да си поиграе. Разбира се, почти винаги за него ще се грижат родителите, тъй като децата го приемат като забавление, а не като задължение.

Котката

Котката също е предпочитан домашен любимец. В сравнение с кучето, тя е по-кротка и гальовна. Не изисква толкова много грижи и не създава голяма бъркотия у дома. Тя не трябва да се разхожда толкова често, тъй като обикновено  сама се грижи за нуждите си. Настъпи ли обаче сезона за смяна на козината, тя ще е навсякъде в дома ви-по дивана, килима и дори по дрехите ви.

Ако сме избрали кучето или котката за домашен любимец, то трябва да се примирим и с недостатъците им. Това може да са изгризан диван, някоя друга пострадала обувка или постоянно хвърчащите косми. С течение на времето, полагайки всички тези грижи, домашният любимец се превръща в член от семейството. И няма как да не е така. Хората се привързват към всичко, което е дълго време с тях. Свикват дори с недостатъците, които имат домашните любимци.

Точно заради тези недостатъци има хора, които дори и да обичат кучетата и котките, никога не биха ги допуснали в дома си. Те ще им се радват ако ги видят на улицата или някъде другаде, но само ако не са им в къщата.

Някой хора избират компромисен вариант и ги отглеждат на терасите си или на дворното място. Ако разполагате с такова, това е идеалното решение за отглеждане на кучето. Така хем то ще се чувства по-свободно, хем вие ще си спестите космите и неприятната миризма.

Разбира се, многообразието от възможни домашни любимци не се изчерпва с кучето и котката.

Ето и няколко варианта за домашен любимец, който няма да съсипе жилището ни.

Декоративни рибки

Съществува голямо разнообразие от аквариуми, които можем да поставим в най-удобният кът на дома си. Продълговати, ъглови или плоски-можем  да ги декорираме с различни по цвят и форма камъни. Изкуствените или живи растения превръщат аквариума в малък воден рай в дома ни. Доказано е успокоителното действие на декоративните рибки. Нужно е само да им се полюбуваме за да се успокоим и релаксираме.

Водни костенурки

Подобно на декоративните рибки, костенурките няма да ви създават никакви проблеми с присъствието си. Нуждаят се само от храна и сменяне на водата през определен интервал от време. Декоративните костенурки се нуждаят от място в аквариума, на което да излизат над водата. Готовите аквариуми си имат нива, приспособени за това.

Канарче или папагал

Идеята за птичка в клетка не се приема от много хора, но така или иначе птичката като домашен любимец е също често срещано явление. За отглеждането на канарче или папагал се изискват сравнително малко грижи. Изключително атрактивни са т.нар. говорящи папагали. За съжаление цената на представители на тези породи не е по джоба на всеки.

Хамстер и морско свинче

Ако детето ви иска много някакво животинче у дома, но вие сте от хората, които искат дома си чист и подреден, хамстерът е идеален вариант за вас. Той не изисква никакви специални грижи. Храни се предимно с парченца плодове и няма да се разхожда из жилището ви. От друга страна, детето ще може да си поиграе с него и да му се порадва винаги, когато пожелае.

„За” и „против” животните в къщи ще има винаги. Всеки трябва сам за себе си да прецени,  до колко е готов да отглежда домашен любимец, защото това изисква полагането на доста грижи, внимание и търпение. Свързано е с разход на време и средства. Въпреки всичко животните са винаги искрени и в тях можем да открием много радост и положителни емоции. С времето те също свикват със стопанина си и заемат мястото си в семейството.
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , , , , , , ,
Категория: Практични съвети | Няма коментари »