Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Защо си струва да ползвате услугите на интериорен дизайнер

Дом и градина; януари 18, 2010 – 9:13 am - Категория: Интериорен дизайн

Професията интериорен дизайнерПрофесията интериорен дизайнер е отдавна популярна по света и сравнително от скоро в България. Въпреки това, тази дисциплина се изучава вече в редица наши университети, частни колежи и професионални гимназии.

Много хора смятат, че да ползват услугите на професионален дизайнер би оскъпило значително техния проект или пък, че това са пари на вятъра. Тук ще се опитаме да ви убедим, че това не е така. Всъщност за да сме обективни, ще кажем, че действително и без такъв специалист би било възможно вашият проект да завърши успешно. Проблемът е, че рискът това да не се случи е голям.

Знанията и професионалната подготовка на интериорния дизайнер са от огромно значение

Бъдете сигурни, че както всяка професионална област, така и тази има своите тънкости. Неслучайно хората се обучават години на ред и изчитат тонове книги. Ако вие не виждате решение на конкретен проблем или се колебаете, то дизайнерът най-вероятно вече има виждане по въпроса. По лошото е, че без да съзнавате почти сигурно ще вземете грешни решения, за които след това ще съжалявате. Ако на вас се налага да мислите по тези въпроси веднъж на 10 години, то за професионалния дизайнер това е ежедневие.

Адекватният подбор на решения и концепции са от ключово значение за успеха на всеки проект. Освен, че се е сблъскал с много и конкретни казуси, дизайнерът познава добре модерните технологии, съвременните материали и тенденциите в строителството, декорацията и обзавеждането. Така автоматично отпада ангажиментът ви  да търсите информация в Интернет или да разпитвате познати и приятели за всяко нещо, с което не сте наясно.

Допълнителни услуги

 • Дизайнерите  изработват компютърни проекти. Това са 3D визуализации, чрез които можете да придобиете добра представа за крайния резултат. Можете лесно да сравните различни цветови гами или да размествате мебелите докато не намерите идеалното решение.
 • Обикновено услугите на дизайнерите включват така наречения авторски надзор. Освен, че това гарантира до голяма степен точното изпълнение на проекта, по този начин спестявате много време и нерви за разправии с майстори.
 • Често дизайнерите предлагат да организират и доставката на материалите, което също е голям плюс, особено ако не разполагате с автомобил. Понякога тази услуга може да ви спести и немалко пари, тъй като специалистите следят пазара и имат наблюдения върху качеството и цените на отделните материали.

Една бърза справка в Интернет показва, че към момента цената на услугата е около 20-25 EUR/м2. Разбира се, всичко е много относително и зависи от това какво включва тя. По груби сметки за дизайна на един двустаен апартамент ще трябва да платите около 3000лв.

Какво рискувате да се случи, ако разчитате само на себе си и наетите от вас майстори?

 • Трябва сами да организирате доставката на материали. Освен, че ще загубите доста време в обикаляне по магазините, това крие и риск да закупите продукти със съмнително качество или да не съобразите необходимите количества.
 • Грешки на ниво проект. Те са изключително досадни и неприятни, тъй като обикновено хората ги проумяват едва след като проектът завърши. Ето един пример – в едно  приятелско семейство бяха монтирани кухненски шкафове, които включваха модул с вертикално отваряща се стъклена вратичка. Всичко изглеждаше прекрасно, но се оказа, че при отваряне вратичката се засича с отварянето на прозореца. Изходът беше демонтаж на вратичката, а дупките от пантите и днес дразнят домакинята.
 • Да попаднете на некадърни майстори е също съвсем реално. За съжаление това го знам от личен опит. Случи ми се въпреки, че със съпругата ми много внимателно подбрахме фирмата изпълнител.

Тъй като бихме искали да сме максимално полезни на своите читатели, ще се радваме да споделите вашия опит и впечатления, ако сте ползвали вече  услугите на интериорни дизайнери.
Един коментар за “Защо си струва да ползвате услугите на интериорен дизайнер”

 1. Стефан Русев каза:

  Много добра тема, поздравления.

  Много хора си мислят, че щом могат да си изберат мебели и цветове за дома могат да се справят изцяло с интериора. Това е така, но е важно да знаят, че услугата интериорен дизайн е много по-широка и по-всеобхватна. Вие споделихте доста от нещата.

  Проблема е, че всеки дизайнер или студио за интериорен дизайн работи различно и услугата включва различни неща, което води да недоверие в бранша.

  Но с времето нещата ще се изчистят. Услугата интериорен дизайн е инвестиция във вашиядом и е много повече то дова да дойде дизайнер да заметне шареното си шалче и да ка каже тук ще има лампа за 14 000 лв (това е реален пример от наш клиент, който ни го разказа).

Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , ,
Категория: Интериорен дизайн | 1 Коментар »