Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Защо е важен парапетът на балкона

Дом и градина; април 26, 2010 – 9:08 am - Категория: Балкон

Има места в дома, за които трябва да предвидите екстремна защита – балконът, стълбите, външните помещения. Особено, когато живеете в по-стари сгради, тези места не са добре обезопасени и не са подходящи за деца. Това, което ни предпазва, когато излезем на балкона, е парапетът. Той най-често е направен от дърво или метал. Напоследък станаха модерни парапетите от метал и стъкло.

Балконски парапет от ковано желязо

Балконски парапет от ковано желязо

Вероятно досега не сте се замисляли какво е значението на качествения и стилен парапет на терасата в дома ви.

Първата и най-значителна полза, разбира се, е безопасността. Обикновено хората не обръщат внимание на материала, от който са изработени парапетите. Достатъчно им е да разгледат и да се убедят, че е добре прикрепен към сградата.

На второ място след защитата е красотата, която парапетът придава на дома. Това дали ще изберете изчистен модел или с повече детайли, от желязо или от дърво, с извити, заоблени форми или по-ъгловат – всичко говори за стила и атмосферата на вашия дом като цяло. Добре е когато парапетът на балкона е същият или поне има повтарящ се мотив с парапета на стълбите.

Материалът, от който се изработва най-често е метал. Той е достатъчно здрав, за да осигурява безопасността на хората. Освен това е податлив на обработка и можете да изберете различен дизайн – свръх модерен или пък точно обратното – да има ретро излъчване. Не забравяйте, че ще трябва да съобразите балконските мебели с него.

По принцип балконите се проектират на определена височина от мазето на сградата и се разделят на три вида: изкуствени, фалшиви и истински.

Фалшивият се използва предимно за декоративни цели и за да подчертае архитектурата на сградата. Изкуствените са изключително малки, което ги прави невъзможни за употреба. Когато избирате парапет за този тип балкон, можете спокойно да се фокусирате върху дизайна и да не държите толкова много на най-добрия материал от гледна точка на здравината.

Дойде ли време да избирате парапет за истинския балкон, непременно съобразете до колко е издръжлив материалът и колко висок ще бъде парапетът. Ако в къщи гледате малко дете, вероятно не е добра идея да избирате дизайн, при който има голямо разстояние от една част на парапета до друга. Каква е плътността на използвания материал и на края до каква степен дизайнът, който сте избрали е в хармония с интериора в дома ви? Имайте предвид, че парапетите трябва и да се почистват от време на време. Добре е да изберете дизайн и материал,  от които лесно се отстранява прах и мръсотия. Колкото повече и по-сложни орнаменти има, толкова по-трудна ще бъде поддръжката. Предвидете място, на което можете да слагате поставки за саксии. Помислете искате ли да се вижда какво има и какво правите на балкона си. Ако отговорът е „не”, вероятно ще е добре да изберете плътна преграда, вместо пречки и решетки. В случай например, че първоначално поставеният парапет е от стъкло и това ви смущава, когато излизате на балкона, бихте могли да вземете боя за стъкло и различни цветове спрей за кола, да си изрежете няколко шаблона и да създадете най-оригиналният и защитаващ личното ви пространство балкон на цялата улица, а вероятно и в целия квартал.

Запомнете двете ключови думи, когато търсите и избирате парапет за своя балкон или просто искате да декорирате някак този, който вече имате – безопасност и стил. Успех.
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , ,
Категория: Балкон | Няма коментари »