Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Засаждане и отглеждане на петунии

Дом и градина; май 15, 2010 – 8:31 am - Категория: Градина

Петунията се отглежда лесно и е широко разпространена по нашите географски ширини. Отглежда във всякакъв вид саксии, предимно разположени навън. Често пъстрите цветове се срещат в обществени паркове и градини, където образуват огромни цветни килими. Характерните белези са формата на цвета, наподобяваща фуния и нежният аромат. Цветовете са изключително разнообразни – варират от бяло през нежно розово, червено, до тъмно лилаво и дори синьо.  Ако разполагате с градина и желаете да създадете цветни лехи, петуниите са наистина подходящи, тъй като цъфтят през цялото лято.

Петуния в саксия


Срещат се следните разновидности на петунията:

Petunia superbissima – с широки листа и по-едри цветове с накъдрена периферия;

Petunia hybrida pendula – с висящи стъбла;

Petunia hybrida nana compacta – с гъсти стъбла и дребни цветове;

Petunia hybrida grandiflora – с големи цветове;

Тези разновидности определят главно формата на петунията. Във всяка от тях съществуват както едноцветни, така и пъстри, разноцветни растения.

Засаждане на петунии

За най-добри резултати ви препоръчваме да спазвате инструкциите от пакетчето със семената, които ще засаждате или ако ги купувате от разсадник – от консултанти. По-долу ще видите общия принцип на засаждане на тези цветя, но тъй като има особености за различните разновидности, по-добре е да се съобразите с тях.

В общия случай петуниите се засаждат първоначално в сандъчета. Това трябва да стане в периода януари-април. Съхраняват се при температура около 15-25°C. Разсаждането става през май-юни, когато в разсада се появят стъбълца с по 2 листенца. Разстоянието между засадените стъбълца трябва да е 3-4см.

Ако засаждате петуниите в градина, трябва да изберете светло и слънчево място. Използвайте гребло, за да разровите пръстта. Препоръчително е да растелите пръст от компост или почвена смеска, закупена от разсадник. Дебелината на пласта да е с дебелина до 3см.

Отглеждане на петунии

Единственото, което трябва да правите редовно (веднъж седмично) е да поливате обилно цветята. В горещите и сухи периоди можете да ги поливате и по-често. Петунията е сравнително устойчива на суша, но е по-добре да не експериментирате.
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , ,
Категория: Градина | Няма коментари »