Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Жилищата до 50 000 EUR в София прескачат кризата

Дом и градина; септември 23, 2010 – 6:55 am - Категория: новини

Активизира се търсенето на малки апартаменти с разрешение за ползване и добра локация

Засилено търсене на малки жилища с добра локация в София и цени до 50-60 000 EUR, отбелязват агенциите за имоти през последните месеци. За тези пари в столицата може да се купи гарсониера или двустаен имот в по-крайните западни и северни квартали като “Люлин”, “Надежда”, “Овча купел”.

Анализ
Въпреки активното предлагане на ипотечни кредити през последните месеци за повече сделки на жилищния пазар е трудно да се говори, сочи анализ на “Адрес недвижими имоти”. От агенцията отчитат баланс между купувачи и продавачи – от 10 нови клиенти 5 са продавачи и също толкова са потенциалните купувачи. Според изпълнителния директор на “Адрес” Цветелина Тасева проблемите на пазара идват от разминаването между търсене и предлагане. Повечето оферти са за имоти над 100 кв. м и цена около или над 100 000 EUR, а се търсят двустайни жилища между 40 и 50 000 EUR. “Разликата е твърде голяма, за да се тушира с търговски отстъпки или преговори”, посочи Тасева. Наблюденията на Антон Илиев от агенция “TBM 2” са в същата посока. Според него цената, която повечето купувачи на жилища в столицата са готови да платят, не надвишава 60 000 EUR. За тези пaри се търсят основно двустайни имоти в крайните западни и северни квартали. “Изискванията на клиентите са апартаментът да е в добро състояние, близо до центъра или до спирка на метрото и чиста площ от поне 50 кв. м. Ако е ново строителство, държат да е с разрешение за ползване”, обобщиха от “TBM 2”. Заради по-малкото нови проекти в кризата обаче ново строителство, което да покрива тези параметри, рядко излиза на пазара. Това е причината при появата на завършени, маломерни двустайни апартаменти с търсената локация веднага да се намират купувачи. “Тук проблемът е по-скоро при собствениците, които виждат интерес и гонят максимална цена”, посочи Антон Илиев. Според него за продажбите на този тип жилища на практика криза вече няма. Статистиката на портала imoti.net потвърждава наблюденията на брокерите. В класацията на сайта за най-търсените имоти до 30 000 EUR през август попадат основно едностайни апартаменти в районите “Люлин 3”, “Надежда 2”, “Суха река” и “Дружба”. В сегмента до 50 000 EUR начело с над 5000 виртуални посещения е двустаен апартамент с цена 31 000 EUR в “Овча купел”. Следват го още два апартамента в жк “Толстой” и още един в “Овча купел”, отчетоха от imoti.net.

Вариант
Според Цветелина Тасева сделките в София са трудни, защото в момента не са извадени за продажба имотите, които се търсят. Пазарът ще се активира, ако се появят предложенията за т.нар. в бранша “тъмни прозорци”, смята тя. Това са онези жилища, които по една или друга причина собствениците не използват, но не отдават под наем и не продават. “Тези имоти стоят затворени, постепенно се амортизират и след няколко години, когато се появят като оферти, няма да попадат в категорията на активното търсене”, смята Тасева. Според нея при високите данъци и разходи за поддръжка в София продажбата на такова жилище може да се окаже по-изгодна дори при сегашния слаб пазар.

Нива от 1000 EUR/кв. м в центъра

Продажни цени около 1000 EUR/кв. м се установяват на жилищните пазари в някои райони като центъра, жк “Борово” и “Лозенец”, отбелязват от “Адрес”. Подобни цени наблюдават и от “TBM 2”, но уточняват, че те се отнасят предимно за апартаментите с малки квадратури.
Старите, големи тухлени жилища не съответстват на финансовите възможности на купувачите и за тях трудно се намира пазар в момента, коментират брокерите. Според “Адрес” противно на икономическата логика, въпреки слабото предлагане цените не може да скочат. “Бюджетите на купувачите са ниски и трудно може да бъдат надвишени, тъй като спестените средства са ясни, а външното финансиране e изчислено от банката при минимален риск и с това не се прави компромис”, отбелязват от агенцията.

pari.bg
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , , ,
Категория: новини | Няма коментари »