Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Ефектни храсти за лятната градина

Дом и градина; май 28, 2013 – 7:11 am - Категория: Градина

Един от най-красивите месеци е вече в разгара си. Активната вегетация вече е започнала и всичко започва да цъфти. До около месец всяка една градина, която е пълна с лятноцъфтящи видове, ще прелива от багри и аромат. При добра поддръжка и правилни грижи, растенията ще са в перфектно състояние през целия сезон и ще ни радват по-дълго време. Ако обаче градината се намира на вилата и нямаме много време да ходим до там, освен през почивните дни, как можем да сме сигурни какво ще заварим, когато отидем там? На практика никога не можем да сме съвсем сигурни, ако нямаме съседи, които поне веднъж седмично да поливат по малко. Но бихме могли да се подсигурим, като засадим растения, които са по-сухоустойчиви и непретенциозни към средата, в която живеят. Ето няколко предложения за ефектни летни храсти, които ще ви спестят известни главоболия.

Ефектни храсти за лятната градина

Нека започнем с японската спирея, която вирее изцяло на слънце и цъфти от края на май около два месеца. Тя е храстче, от което са създадени множество сортове. Едни от най-известните са ‘Golden Princess’ с красиви златисти листа и розови сенниковидни съцветия. Подобна на нея, но със зелени листа е ‘Little Princess’, както и ‘Crispa’, при която листата са по-издължени. Височината е около 30-35 см. Този храст е идеален за ниски бордюри и перфектно се откроява на фона на тъмнозелени видове (напр. туи, хвойни и т.н.).

Японска спиреа - Spiraea japonica (Golden princes)

Японска спиреа - Spiraea japonica (Golden princes)

Ако предпочитате сухоустойчиви храсти с различна багра на листата от зелената, можете да се насочите към киселите тръни. Те са изключително богати на сортове. С червени листа са Berberis th. ‘Atropurpurea’, Berberis th. ‘Bagatelle’, ‘Harlequin’ и мн. др. В ярко жълто са обагрени листенцата на B. th. ‘Aurea’, а сортът ‘Coronita’ е с червени листа с жълт кант по края. Обикновеният кисел трън Berberis vulgaris е със зелени листа, но пък дава много красиви плодчета, събрани на гроздове. С подрязване всеки един кисел трън се поддържа в желаната височина.

Обикновен кисел трън (Berberis vulgaris)

Обикновен кисел трън (Berberis vulgaris)

Не по-малко ефектна е и фотинията, която също се поддържа чрез подрязване. Един от известните сортове e Photinia phr.‘Little Red Robin’, чиито кожести и лъскави листа са обагрени от тъмнозелено към яркочервено и буквално греят в градината. Цъфти в бяло през май-юни. Фотинията е вечнозелен храст и остава красива и през зимата.

Фотиния 'Little Red Robin'

Фотиния 'Little Red Robin'

Разнообразните багри на прозорчето (Potentilla sp.) в жълто, бяло, оранжево и червено, появяващи се през май и увяхващи чак през септември, придават весела атмосфера на двора. Бонус е това, че прозорчето вирее при всякакви условия и се размножава лесно.

Прозорче (Potentilla sp.)

Прозорче (Potentilla sp.)

От бодливите храсти, известна със своята издръжливост е красивата пираканта (Pyracantha sp.). Селектирани са и сортове без бодли. Декоративни при този храст са както цветовете, така и плодчетата, които узряват рано и още през лятото могат да се наблюдават малките топчета, посипващи растението, които в зависимост от сорта са в жълто, оранжев или червен цвят.

Пираканта (Pyracantha sp.)

Пираканта (Pyracantha sp.)

Дребнолистният филаделфус (Philadelphus microphyllus), който зацъфтява малко по-късно през май, се обсипва обилно с бели цветове. Той не е особено висок (до 1.5 м), издържа на градските условия, както повечето филаделфуси, и понася ниските температури. При този храст е хубаво стъблата да се прореждат по-често, тъй като бързо се сгъстяват. Предпочита свежи и плодородни почви и силно осветление, макар че понася и засенчване. Въпреки тези свои предпочитания, филаделфусът издържа на известно засушаване.

Дребнолистeн филаделфус (Philadelphus microphyllus)

Дребнолистeн филаделфус (Philadelphus microphyllus)

Определено името на златният дъжд (Laburnum anagyroides) съвпада перфектно с визията му. Златисто-жълтите съцветия на този бобов храст,появяващи се май-юни, напомнят на златен водопад, изсипващ се от гъстата зелена листна маса. Видът е невзискателен към условията на отглеждане, а същевременно е изключително красив. Най-добре е да присъства като акцент в дворното пространство, засаден в група с дървета и храсти.

Златен дъжд (Laburnum anagyroides)

Златен дъжд (Laburnum anagyroides)

В същият период цъфти и вейгелата (Weigella sp.), чийто сортове могат да бъдат обагрени в различни нюанси на розовото и цикламеното. Достига височина до около 2-3 м, като може да се поддържа чрез подрязване на желаната височин.

Вейгела (Weigella sp.)

Вейгела (Weigella sp.)

Безкрайно много са ефектните видове храсти, които зацъфтяват в края на пролетта и началото на лятото. Важно е да ги познаваме, както и част от техните сортове, за да изберете най-доброто за своята градина. С описаните в този материал видове могат да се постигнат чудесни резултати дори при градина, която няма как да поддържаме редовно.

Автор: ландш.арх. Русана Цветанова
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , , , , , , , , ,
Категория: Градина | Няма коментари »