Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Естествени ароматизатори за дома

Дом и градина; октомври 10, 2012 – 9:29 am - Категория: Практични съвети

Лятото отдавна се изниза през прозорците и вече ги отваряме само, за да проветрим. Обикновено това е причина да накупим различни ароматизатори за стаите, хладилника, гардероба. Иска ни въздухът да е наситен с успокояващи и освежаващи миризми, а не с цигарен дим, миризма на готвено, прах и какво ли още не. Имаме право. Замисляли сте се обаче колко химия има в ароматизаторите, които купувате от магазина. Според някои проучвания те са доста вредни за здравето и не подобряват въздуха в помещенията, а напротив – само замаскират лошите миризми, така че дори започвате да проветрявате по-рядко.

Естествени ароматизатори

Естествените ароматизатори, които можете да си направите в къщи, с подръчни материали, са най-доброто решение и за здравето и за портфейла ви. Ето няколко идеи, които можете да изпробвате:

За да се отървете от миризмата на цигарен дим, е достатъчно да поставите малки купички с оцет на различни места в стаята. Не понасяте миризмата на оцет? Тогава го заменете с котешка тоалетна – тя също абсорбира цигарения дим.

Кухнята също е голям проблем през зимата. Аспираторът не е достатъчен и миризмата на разни тежки манджи и готвено се носи из цялата къща. Поставете в малка съдинка канела и карамфил, с 3 супени лъжици оцет и 1 чаена чаша вода, и ги оставете на изключения вече котлон. Миризмата, която съвсем скоро ще се разнесе из целия ви дом, е наистина освежаваща и приятна.

Почистили сте фурната и сега тя мирише повече на различни химикали отколкото на чисто? Сложете в нея малко портокалови кори и ги печете 15 минути на висок градус – около 300. Същият ефект – освежаване на въздуха във фурната и кухнята – можете да постигнете и като опечете един небелен лимон. След изпичането оставете вратата на фурната леко открехната.

След употреба на мирковълновата обикновено в кухнята остава леко кисела миризма. Направете смес от 2 супени лъжици лимонов сок и 2 чаши вода и изтрийте с тях стените на уреда.

Хладилникът ви винаги ще мирише добре, ако в ъглите поставите топчета памук, напоени с ванилия или пък малко утайка от кафе.

За хола, дневната и спалнята можете да измайсторите сами красиви ароматизатори от естествени материали. Вземете портокал или лимон. Направете в него малки дупчици и вътре напъхайте клонче мащерка, лавандула, карамфил. Сложете готовия ароматизатор в хартиена торбичка, посипете го с оризова пудра и го дръжте на топло и тъмно място 3 седмици преди употреба.

Другият вариант е да се разходите из гората и да съберете шишарки, борови клонки, листа. Харесайте си едно по-голямо парче дърво. Нека то ви служи за основа. С помощта на лепило, всички други събрани от вас горски съкровища, и малко фантазия можете да направите най-причудливия и красив ароматизатор. Той ще радва носа и очите ви цяла зима.

Традиционните торбички с билки или направени от вас букети от билки, които са оставени да се сушат в стаята също са добър вариант. За това обаче трябва да помислите по-рано – през лятото. Най-подходящи за целта билки са мащерка, лавандула, мента, риган.

Помислете кои миризми обичате най-много – канела, цитруси, бор – и след това с въображение и сръчност, създайте свой собствен уникален ароматизатор.
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , ,
Категория: Практични съвети | Няма коментари »