Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Есенни багри у дома

Дом и градина; ноември 5, 2012 – 9:28 am - Категория: Градина, Направи си сам

Есента е толкова красив и пъстър сезон! Цялата природа се променя и за броени мигове зеленината около нас се превръща в палитра от топли слънчеви багри в жълто, оранжево, червено, кафяво, виолетово и техни нюанси. С всеки лек повей на вятъра шарените листа падат и обагрят земята. Така сивите тротоари и пътища „изчезват“ и на тяхно място грейват нови пътеки в най-ярки цветове. Леко припичащото есенно слънце и ароматът на влажни листа допринася за есенното настроение. Все още топлото и хубаво време ни предизвиква да излезем навън и да се разходим в парка или сред природата. Толкова е различно всичко – и толкова пъстро. А защо да не си вземем малко от тази пъстрота и да я занесем у дома; да пуснем есента вкъщи?

Есенни багри у дома

В една есенна разходка можете да съчетаете полезното с приятното и да съберете материали за украса. Погледнете земята под дърветата – пълно е с листа с разкоши багри. Изключително красиви са тези на червения дъб и на някои кленове, които преливат в най-различни цветове. Липата и ясенът пък са яркожълти и са хубав акцент за по-тъмен фон. Храстите от своя страна изобилстват от ярки плодчета, които освен, че чудесно допълват всяка аранжировка, се изсушават добре, запазват цвета си и могат да останат в това състояние до пролетта. Киселият трън (Berberis vulgaris), едрите и мини шипките блестят в искрящо червено, снежноплодникът (Symphoricarpus sp.) се белее със своите едри бели или бледорозови топчета, а лъскавите плодове на птичето грозде (Ligustrum sp.) не могат да бъдат сбъркани със своя тъмносин до черен цвят. Успеете ли да намерите дърво на маклура (Maclura aurantiaca) (има много от тях в центъра), непременно си съберете от нейните плодове – едри, светлозелени и набръчкани топки, които запазват свежестта си дълго време.

Есенна аранжировка с плодове

Есенна аранжировка с плодове

Ако вкъщи имате плодове, използвайте и тях – всякакви цветове и форми ябълки – едри и декоративни, кехлибарено на цвят или тъмно грозде, дюли, круши – това са плодовете на есента и няма как да не допринесат за повече настроение. Със сигурност ще Ви бъде трудно да ги подминете, без да ги опитате, така че аранжировките ще имат и функционална насоченост. Малките декоративни тикви са вечният хит на сезона, така че ги включвайте смело. С наближаването на Хелоуин, който все повече хора празнуват или само за закачка, прибавете и „персонажи“, подходящи за празника – тикви – фенерчета, миниатюрни вещици, котки и прилепчета.

Чудесно би било, ако поканите гости, да аранжирате масата с естествени есенни материали. Около чашите за кафе можете да разпръснете есенни листа. Сложете голяма купа с добре подредени по багри плодове.и подходящи по цвят покривка, кана, чинийки и други съдове. Във вазата можете да направите букет от цветя в топли багри, като мини герберите. Те се съчетават прекрасно с птиче грозде, мини шипки и клонки с есенни листа. Сладкишът поднесете също аранжиран с листа или плодчета. Превърнете следобеда в една приказка – в една есенна мечта. Дайте свобода на въображението си или просто излезте навън – есента Ви очаква със своя чар, неповторимост и непреходна магия.

Автор: ландш. арх. Русана Цветанова
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , , , , , , ,
Категория: Градина, Направи си сам | Няма коментари »