Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Една симпатична маломерна къща

Дом и градина; август 26, 2011 – 4:11 pm - Категория: Интересни домове, Направи си сам

Американският архитект Джей Шафер (Jay Shafer) се е посветил в проектирането и строежа на маломерни къщи. Той започва да се занимава с тази дейност през 1997г. под формата на хоби, което днес е превърнал в печеливш бизнес. Самият той живее в маломерна къща с площ от едва 8кв.м. и обича да казва, че домът му е по-малък от дрешниците в някои домове.  Джей вярва, че животът в голямо жилище е свързан с много неудобства и като цяло оказва лошо влияние върху околната среда. Поддръжката на неизползваемото пространство отнема време и средства. Затова той се чувства добре в своя маломерен дом и дори успява да убеди много хора да го последват в практичния начин на живот, като станат негови клиенти.

Една симпатична маломерна къща

Първата си маломерна къща Джей нарича Tubleweed (на анг. надземната част на растенията). Идеята се харесва на хората и поръчките не закъсняват. Всяка една сграда, която Джей Шафер създава е съобразена с конкретните нужди на собствениците. В практиката си до сега той е проектирал доста къщи, с различно предназначение. Някои се ползват като къщи за гости, други като вили за почивка, каравани, уединени романтични кътчета за млади двойки или дори офиси.

Маломерна къща на колела

Въпреки основната идея за маломерно жилище, всички къщи, проектирани от Джей Шафер са с много добри качества по отношение на енергийна и топлинна ефективност. Освен симпатичния външен вид, къщите впечатляват и с уютен интериор, балансирани и пропорционални форми.

В сайта на Джей Шафер www.tumbleweedhouses.com ще намерите още много снимки и материали, които биха могли да убедят и вас в предимствата на маломерния дом. Ако наистина се запалите по идеята, можете да си поръчате онлайн книгата “The small house book”. В нея са публикувани 22 проекта на маломерни къщи заедно с още много съвети и инструкции за построяването им.
3 Коментара за “Една симпатична маломерна къща”

  1. Митко каза:

    Тези къщи изглеждат страхотно. Аз лично не бих живял целогодишно в подобно жилище, но за лятна вила няма нищо по-добро от маломерна къщичка, която се чисти и поддържа лесно.

  2. Весо каза:

    Тази къща на колела няма ли да се разпадне докато се транспортира по нашите пътища

  3. lusi vasileva каза:

    Със сигурност това бунгало може да се ползва за летен отдих само,не за постоянно живеене.

Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , , , , ,
Категория: Интересни домове, Направи си сам | 3 Коментара »