Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Европари за саниране след 1 март догодина

Дом и градина; юли 21, 2011 – 7:33 am - Категория: новини

Стартира схемата за саниране на жилищни сгради с европейски средства, обяви във вторник строителният министър Росен Плевнелиев. По нея с пари от програма “Регионално развитие” ще се финансират до 50% от разходите за енергийно обновяване на цели блокове или отделни входове.

От схемата ще могат да се възползват жителите на 36 български града. Това са т. нар. градски ареали, определени от регионалното министерство. Набирането на заявления от жилищни асоциации, които искат да се възползват от схемата, ще започне след 1 март догодина.

Дотогава дирекция “Жилищна политика” в министерството ще разработва документацията – формуляри за кандидатстване, примерни договори и др.

С конкурс ще бъдат избрани банките, които да осигурят достъпни кредити за собственици без налични пари за самоучастие, както и 6 проджект мениджъри. Последните ще подготвят технически проектите за саниране и ще ги придвижат за финансиране. Техните услуги ще бъдат безплатни за гражданите. Безплатни ще бъдат и дейностите по енергийно и конструктивно обследване на сградите.

“Това е големият бонус за хората освен безвъзмездното финансиране на половината от разходите за енергийна ефективност. Така реално ще бъдат поети 60-65% от разходите коментира Плевнелиев. По думите му самоучастието на собствениците ще е средно около 5000 лв. на апартамент.

Общият финансов ресурс по програмата е само 63 млн. лв. От тях 50 млн. лв. ще бъдат преки субсидии, а 13 млн. ще бъдат заделени в гаранционен фонд за кредитиране. В него обслужващите банки трябва да добавят и 6,5 млн. лв. свои средства.

Парите ще стигнат за обновяване на 410-460 хиляди кв. м, което е твърде малко. За пълното обновяване на целия сграден фонд в страната са нужни между 6 и 10 млрд. лв., посочи Росен Плевнелиев. Затова парите ще бъдат отпускани на принципа “първи кандидатствал – първи взел” до изчерпване на ресурса.

В следващия програмен период на ЕС 2014-2020 г. ще бъдат планирани още средства, но вероятно субсидията тогава ще е под 50% от разходите.

По схемата е допустимо санирането на всички стари кооперации – тухлени, панелни или ЕПК. Изключени са само строените през последните десетина години, тъй като те трябва да отговарят на всички изисквания за енергийна ефективност, коментира зам.-министърката на регионалното развитие Екатерина Захариева.

Няма да се допуска саниране на отделни жилища – това според специалистите е енергиен капан, каза още Захариева. Отделни входове, част от кооперации, ще могат да кандидатстват. Условието е да има 67% съгласие на собствениците.

“Стартирането на мярката е добра новина”, коментира депутатът от “Атака” Николай Пехливанов, един от инициаторите на последните промени в закона за етажната собственост. Според него процесът е бил забавен с 1 година, а пускането на схемата през дирекция “Жилищна политика” на МРРБ ще доведе до увеличаване на административните разходи.

Покрив ще се ремонтира само ако е наложително

Дейностите, които са допустими за финансиране по схемата за саниране, са два вида, става ясно от документацията, подготвена до момента от дирекция “Жилищна политика” към регионалното министерство.

1. Извършване на обследване за енергийна ефективност.

2. Внедряване на мерки за енергийна ефективност:

– подмяна на дограма;

– външна топлоизолация;

– основен ремонт или подмяна на локални източници на отопление;

– поставяне на слънчеви панели, осигуряващи енергия за битови нужди;

– ремонт или подмяна на отоплителни инсталации, включително радиаторни термостатични вентили и разпределители в общите части на сградата;

– ремонт на електроинсталации в общите части и поставяне на енергоспестяващо осветление;

– инсталиране на автоматизирани сградни системи за управление на потреблението на топлинна и електрическа енергия;

– газифициране на сгради.

Ако при обследването за енергийна ефективност е предписана изолация на покрив, неговият ремонт също ще може да се финансира по схемата. Дейностите по покрива могат да включват възстановяване на конструкцията, покритията (керемиди и др.), обшивки, хидроизолация, водоотвеждаща система, гръмоотвод.

При изработването на бюджета за ремонт на сградата трябва да бъдат включени разходитеза строително-монтажни работи. Включват се и тези за заснемания, технически и работни проекти, авторски и строителен надзор, за издаване на разрешителни документи и др.

Сумата на всички допустими разходи за услуги и такси по проекта не трябва да надвишава 16% от всички.

Тънък момент е обновяването на абонатните станции. Изискванията са техният собственик да осигури финансирането, а в повечето случаи това са топлофикационните дружества. Ако такова финансиране бъде отказано, проекти на етажната собственост ще могат да се изпълняват, ако с тях се постигат минималните изисквания за енергийна ефективност.

Етажните собственици няма да плащат разходите за одит на проекта, за енергийно обследване, за правни и нотариални услуги, предвиждат правилата.

Няма да бъдат признавани разходи, направени извън територията на 36-те града, за които се отнася програмата. От финансирането са отрязани изрично дейности, свързани с политически партии. Изключват се и проекти, които се подпомагат по други програми – национални, европейски или донорски.

500 лв. депозит, за да участвате

Преди началото на проектите всеки собственик ще трябва да задели 500 лв. в обща сметка на етажната собственост. Идеята е по този начин да се гарантира финансовият ангажимент на сдружението на собствениците за включване в програмата. Парите ще са необходими до етапа на обследване и техническа подготовка.

Депозитът ще бъде приспаднат от сумата за самоучастие при реализация на проекта.

Ако се окаже, че съответната сграда няма нужда от енергийноефективни дейности или хората се откажат безпричинно, от депозита ще им бъде приспадната стойността на одита на сградата, а останалите пари ще бъдат възстановени, обясни заместник-министърката Екатерина Захариева. Срещу този разход сградата ще се сдобие с енергиен паспорт, който и без това е задължителен, така че парите няма да са похарчени нахалост. Енергийните паспорти влизат в сила по график до 2016 година.

Проектирането и строителните работи ще започнат, след като собствениците внесат изцяло своите 50% самоучастие, нужни за ремонта. Това се прави, за да не се окаже, че някои собственици впоследствие отказват да поемат своя дял от разходите. Тогава ще се наложи да връщаме пари на Брюксел от държавния бюджет.

Печалбата за хората е тройна

Средната сума, която едно домакинство трябва да вложи като самоучастие при санирането, ще бъде около 5000 лв. за двустаен апартамент, показват сметките от пилотен проект, финансиран по програма на ПРООН. Парите за гарсониера ще са наполовина, а за тристайно жилище – около 6000 лв.

По програмата на ПРООН бяха обновени безвъзмездно над 50 панелни блока, в които живеят 1052 семейства. Сметките им за парно и електричество са паднали средно с 1220 лв. за година след ремонтите, по данни на регионалното министерство.

Дали числата ще са такива и при новата схема, ще стане ясно след енергийните обследвания на всеки конкретен обект, коментира зам.-министърката на регионалното развитие Екатерина Захариева. В министерството все пак ще посочват на кандидатите какви са средните цени за материали и труд.

“Трудно ми е да повярвам, че българите, чиито спестявания по последни данни са 26 млрд. лева, няма да намерят 5000 лв. за саниране на жилището си”, коментира по този повод министър Плевнелиев. “Срещу техните 5000 лв. държавата им подарява още 5000 лв., а след ремонта на блока ще пестят над 1200 лв. от сметки”, поясни той.

Според него ползата за гражданите ще е тройна: първо от по-ниските сметки за енергия, второ от факта, че цената на имотите им ще нарасне след прилагането на енергоспестяващите мерки и трето – от по-добрата жизнена среда, която ще бъде постигната след обновяването на сградите.

trud.bg
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , , , , , , , ,
Категория: новини | Няма коментари »