Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Дрешникът-необходимост за всяко жилище

Дом и градина; декември 29, 2010 – 10:03 am - Категория: Мебели и обзавеждане

Всеки път със смяната на сезоните неизменно се сменя и гардеробът ни. Купувайки дрехи през годината, а и през изминалите години, в един момент буквално гардеробът ни е претъпкан. По-старите дрехи, които сме захвърлили заради промяна в теглото ни, тези, чийто мода вече е отминала и такива,които сме износили до скъсване. Дали някога ще ги облечем отново? Вероятно не, но дали от носталгия по някогашната ни фигура или от сантименталност по отминали преживявания все не ни се иска да ги изхвърлим. И така, дреха по дреха, в един момент като че ли те заемат половината ни жилище. Много по-лесно би било, ако както имаме стая за спане, ядене и къпане, имаме и стая за дрехи или наричана още дрешник. В нея освен дрехите можем да съхраняваме и аксесоари, бижута и вещи, които използваме само в определено моменти в годината.

Официалната дълга рокля се слага рядко, но пък мястото, което заема окачена е доста обемно. Смокингът, който едва ли ще се облече в близките няколко месеца е натъпкан някъде под леглото. Особено през лятото, обемните зимни якета и пуловери няма къде да се приберат.

За деловите хора, които използват официални дрехи ежедневно, дрешникът е почти задължителен. В него всички смокинги и вечерни рокли ще са предварително изгладени и закачени. Така в забързаното си ежедневие, деловия човек ще спести доста време в избора и подготовката на облеклото си.

Дрешникът би решил много проблеми със свободното място в дома ни. В Щатите по правило всяко жилище разполага с такъв. Той може да представлява отделно помещение, малка ниша или да е преходен със спалнята. В съвременните жилища, дрешникът е проектиран предварително. Обикновено това е най-малката стая в жилището и в повечето случаи е без прозорец. Това е така, за да може да се използва мястото максимално. Дори и да няма стая предназначена специално за дрешник, в последствие може да се пригоди такъв. В по-малките жилища можем да се лишим от килера и да го преустроим така че да поместим в него и дрешник. Това може да стане със система от рафтове и закачалки, които да побират възможно най-много неща.

В готовите жилища дрешникът е празна стая, която можем да устроим според собствените си нужди и предпочитания. Освен стандартния гардероб, в дрешника могат да се направят и отворени рафтове, в които да се подредят по-често използваните вещи. Разбира се, дрешникът не е място само за дрехи. В него можете да подредите и всичките си аксесоари-колани, шапки, чанти и дори бижута. По дължината на целия дрешник могат да се направят ниски шкафове, в които да се прибират обувките. Особено зимните боти и ботуши, които заемат много място, които и без друго не се побират в стандартните шкафове за обувки. Успоредно на тях, само че в най горната част на дрешника можем да направим допълнителни шкафове, които да се използват за вещи или дрехи, които използваме изключително рядко. В по-малките дрешници може да се постави и закачалка зад или на самата врата и там да се окачат връхните дрехи, които по-често използваме. Така ще спестим място в гардероба.

В малки шкафчета можем да подредим бельото. Особено добре са организирани шкафчетата с вътрешни разделения за всеки чифт чорапи.

За да спестим допълнително място, можем да използваме плъзгащи врати за гардероба или някой от шкафовете.

Ако разполагаме с по-голямо помещение за дрешник има доста практични идеи, които можем да реализираме в него. Например дъската за гладене може да се вгради в ниша на стената. Така тя ще е на разположение всеки път, когато ни потрябва без да трябва да я разпъваме и сгъваме всеки път. На някоя от стените може да поставим огледало, което да ни помага при избора на дрехи. Така няма да е необходимо всеки път да излизаме от помещението за да огледаме облеклото си. Ако няма свободно място на стената за огледало, то можем да го поставим на някоя от вратите на гардероба или предварително да си поръчаме огледални врати.

Дрешникът може да се използва не само за съхранение на дрехи. В по-малките шкафове можете да държите документи или вещи, които имат сантиментална стойност за вас. Това може да е кутия със стари снимки, писма или играчки и сувенири от детството. Все неща, които не искаме да са по ъглите на жилището ни, но и в никакъв случай не желаем да изхвърлим.

Така дрешникът, правилно проектиран и подреден може да се превърне в най-полезната стая от жилището ни.
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , , , , , ,
Категория: Мебели и обзавеждане | Няма коментари »