Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Домашно приготвени деликатеси от свинско месо

Дом и градина; януари 6, 2011 – 9:07 am - Категория: Кулинарни рецепти

Празниците минаха, но зимата – сезонът на големите трапези и тежките ястия – все още е тук. Предлагаме ви няколко рецепти за приготвяне на мезета от свинско месо, които са лесни и подходящи за изпълнение дори в апартамент. Вярно е, че вече можете да си купите страхотни деликатеси от магазина, но домашно приготвените луканки, кървавици и филета не могат да се сравнят с нищо.

Сушена рибица (бон филе)

Има два основни начина за приготвяне на рибица. Първият е да държите месото в сол 24 часа. След като се е осолило добре, го измивате и го намазвате с предварително приготвена каша от подправки (червен, черен пипер, чубрица, копър) и олио. При втория вариант попарвате рибицата с вряла вода и я оставяте да се кисне около половин час. После я изцеждате и я омазвате обилно с кашата от подправки и олио. Спрете ли се на втория вариант не пропускайте да сложите по-голямо количество сол в сместа.

След като намажете месото старателно, така че да не остане непокрито с подправки място, прекарвате връвчица през рибиците и ги провесвате на сухо и проветриво място, където да съхнат.

Втората рецепта, която ви предлагаме е за деликатес, който в различните краища на страната наричат по различен начин:

Баба (бабе), дядо (старец)

Накълцвате на едро крехко месо със сланина. Ако нямате сланина, към крехкото месо изберете и добавете и шарено. Нарязвате на ситно праз лук и счуквате в хаванче копър и черен пипер. Смесвате ги с червен пипер и малко сол. Омесвате добре месото и подправките. Изчиствате и измивате внимателно стомаха и дебелото черво на прасето и започвате да ги пълните с овкусеното месо. Важно е да натъпквате добре и стомаха и червото. Ако прецените, че някъде са останали мехурчета въздух, набодете ги с игла. Така от една страна въздухът излиза и сместа е плътно натъпкана, а от друга, приготвеният деликатес диша. Когато правите суджуци и кървавици с естествени черва, трябва да ползвате същия подход.

Дупките на стомаха, откъдето са влизали и излизали червата, се запушват като към тях със сол се прилепва кръпка от черво.

Баба”, „бабе” или “бабек” се нарича деликатесът приготвен с дебелото черво, а „дядо” или „старец” – този, който се прави със стомаха на прасето.

След като сте натъпкали цялото месо, преглеждате още веднъж за мехурчета въздух и връзвате здраво краищата. После ги залепвате с кръпки от черва и много сол.

Добре е предварително да сте намерили няколко чаталести пръчки. „Баба”-та и „дядо”-то се слагат в средата на клона и краищата му се връзват над него, така че да образуват нещо като кошница.

Това е. Сушат се дълго време на проветриво място. Вкусът им е много различен от този на луканката. Гарантираме ви, че ще си оближете пръстите.

Очаквайте продължение!
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , , ,
Категория: Кулинарни рецепти | Няма коментари »