Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Дневни ароматни растения в градината

Дом и градина; декември 7, 2014 – 9:40 am - Категория: Градина

Толкова е хубаво да стоим в градината, когато тя е обсипана с цветове и да бъдем обгърнати от аромата на нейните красиви обитатели. Ароматът е това, което ни връща към минали моменти, към спомени и забравени мигове. Приятното ухание е способно да ни отведе надалеч  да ни потопи в съвсем друг свят. Интересното при растенията е, че има видове, които разтварят цветовете си през деня, а други – през нощта. Така някои ухаят през деня, а други – нощем. В този материал ще ви запознаем с дневните ароматни растения, а в следващия – с тези, разтварящи се в тъмната част на денонощието.

Ароматни растения в градината

На първо място по аромат, по красота и по избор за градината обикновено се нарежда принцесата на цветятата – розата (Rosa sp.). Има рози с толкова различен аромат една от друга – като трендафилите, чаените рози и др. Сортовете са безкрайно много, но всички като цяло изискват едно и също – слънце, богата и хранителна почва и редовно поливане.

Роза (Rosa sp.)

Роза (Rosa sp.)

Напомнящите за роза листенца на декоративните божури (Paeonia sp.) притежават невероятната сила да привличат с аромата си и с едрината на цвета си. Трудно е да се откъснем от уханния цвят, веднъж докоснали се до него. Божурът цъфти в края на пролетта и изисква влажна почва и полусянка до сянка.

Божур (Paeonia sp.)

Божур (Paeonia sp.)

Красивите и едри цветове на повечето лилиуми (Lillium sp.) излъчват невероятно силно ухание. Не всеки издържа на тази сила, особено при отрязан и потопен във ваза цвят. Добре е да не се спи в една и съща стая с него. Лилиумите се отглеждат у нас предимно в оранжерии, ако се отглеждат за отрязан цвят, а ако ги сложите в градината, е добре да вадите луковиците на 2-3 години и да ги разсаждате. Тези разкошни цветя обичат слънцето. Не са много претенциозни към хранителността на почвата, но е добре тя да е достатъчно влажна през горещите месеци.

Лилиум (Lillium sp.)

Лилиум (Lillium sp.)

Още два представителя на луковичните растения с изключително приятен аромат, който за съжаление можем да усетим за кратко напролет, са зюмбюлите (Hiacynthus sp.) и фрезиите (Freesia sp.).  Не е нужно нищо специално, за да ги отгледате. Само почва, която да овлажнявате редовно през пролетта и осигуряване на престой поне 3 месеца на температура около и под нулата на извадените от почвата и зазимени луковички. В градината тези красиви цветя цъфтят около месец, но през това време ухаят наистина главозамайващо.

Зюмбюли (Hiacynthus sp.)

Зюмбюли (Hiacynthus sp.)

Любимият на много хора люляк (Syringa sp.) също притежава свойството да привлича с нежния си аромат. За щастие той е лесен за отглеждане, расте бързо и цъфти обилно. Обикновеният представител на рода пуска множество коренови издънки, които се развиват бързо и трябва да се изрязват всяка година. Създадени са и сортове, които не образуват издънки. Люлякът вирее на всякаква почва и обича слънце или полусянка.

Люляк (Syringa sp.)

Люляк (Syringa sp.)

Минавайки покрай жасминов храст, няма начин да не се обърнем и да не проверим откъде идва разкошното и силно привличащо ухание. Жасминът (Jasminum sp.) е храст, цъфтящ по различно време на годината, в зависимост от декоративната форма. Родът съществува под формата на храсти или увивни лиани. Цветовете са нежни, бели, бледорозови или жълти и се задържат дълго време. Растението изисква влажна и хранителна почвена среда и полусянка. Има и видове, които виреят на пряко слънце и сухи и бедни почви. Те обаче не се славят с особен аромат.

Жасмин (Jasminum sp.)

Жасмин (Jasminum sp.)

Увивният нокът (Lonicera caprifolium) е интересен вид, с който можете да скриете ограда или да увиете около градинско съоръжение. Осигурете леко засенчване и ще се наслаждавате дълго през юни-юли на ефектните и много ароматни цветове. Баграта им е бяла до тъмно розова.

Увивен нокът (Lonicera caprifolium)

Увивен нокът (Lonicera caprifolium)

От същото семейство е бъзът (Sambucus nigra), чийто незабравим аромат ни преследва навсякъде през летните месеци. Цветовете, освен ароматни, са и много полезни. В изсушено, а и в прясно състояние те се запарват за чай, чието ухание е все така свежо и наситено.

Бъз (Sambucus nigra)

Бъз (Sambucus nigra)

Много са дневните ароматни видове и няма как да обхванем напълно всички. Учудващо, нощните са сякаш още повече и до тях и техните тайни и начини на отглеждане ще се докоснем следващия път.
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , , , , , , , , ,
Категория: Градина | Няма коментари »