Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Детски кът в градината 2

Дом и градина; март 10, 2011 – 9:43 am - Категория: Градина

След дългата зима прекарана в домашна обстановка, децата нямат търпение времето да се затопли и да пренесат игрите навън. Разнообразието от игри и полезни занимания на открито е огромно. Дворът може да се превърне в любимо място за децата, където те да играят буквално пред погледа ви.

Това може да стане като им изградите детски кът, който да проектирате в зависимост от мястото, а и от финансовата ви възможност.

Първото нещо, с което трябва да се съобразите е мястото. По възможност, то трябва да е по-далеч от улицата, където децата могат да изскочат улисани в играта. За това ако разполагате с преден и заден двор, изберете този в задния двор. Изберете мястото така, че ако имате цветя или някакви посеви, детската площадка да не е до тях. В хода на игрите, децата лесно могат да ги изпочупят или потъпчат. И така, след като изберете мястото, хубаво е да му придадете някаква форма. Да определите границите и да обясните на децата, че трябва да съсредоточат заниманията си съответно тези граници. За целта може да използвате няколко вида настилки или оградения. Естествено, най-добрата настилка е тревната. Тя е най-безопасна и най-лесна за поддръжка. Не е удачно настилката да е твърда и опасна, дори и да е с по-добър естетически вид. Може да използвате изкуствени настилки-изкуствена трева или картон, но недостатъкът е, че по-трудно се поддържат и по-бързо се износват. Ако все пак се спрете на тях може да ги изрежете в нестандартна форма или да изрисувате по тях различни картинки. Например може да нарисувате интересен вид куцанка в различни цветове, която да представлява обособена част от настилката.

На пазара се предлагат и различни огради с детски мотиви, които може да използвате за ограждане на детския кът. Те ще служат по-скоро за по-добър естетически вид и завършеност, отколкото за да спират по някакъв начин децата.

След като вече сте избрали мястото и сте му придали форма и ясни очертания, трябва да помислите за оборудването в детския кът. Тук възможностите са неограничени. Предлаганите на пазара игри и съоръжения са разнообразни и предлагат голяма възможност за избор. Люлки, пързалки, катерушки, сглобяеми къщички и комплексни игри.

Ако дворното ви място е голямо, може да си позволите цяла композиция от забавления-пластмасови или дървени, различни по-големина и форма.

Този вид детски съоръжения са изключително красиви и забавни за децата, но за съжаление цената им е повече от висока. Тук идва и ролята на сръчните татковци, които могат да пресъздадат някой от идеите с подръчни материали и голяма доза търпение.

Може да се започне от опростена дървена къщичка за игра, която в последствие да се свърже с пързалка или дървена люлка.

С малко повече въображение можете да превърнете детския кът и в място за интелектуално развитие. Създайте масички и столчета, които ще привлекат вниманието на децата и в последствие на тях могат да пишат или рисуват.

Дъските за рисуване също са добро и лесно изпълнимо решение. Освен стандартните, могат и да се направят във формата на къщичка или параван като се оцветят в различни цветове.

Масичките тип „детски работилница” също могат да се направят с подръчни материали. Конструкцията може да е дървена, като вместо дъска отгоре, сложите корито. То може да бъде напълнено с пясък или с вода, а също и с пластилин или различни занимателни кубчета според възрастта на децата.

Задължителна част от всеки детски кът е пясъчникът.  Готовите пясъчници са проектирани във всевъзможни форми и цветове като повечето се предлагат с капак, за да не се замърсява пясъка.

Да си направите сами пясъчник е може би най-лесната задача. Трябват ви само няколко дъски и пясък. Формата може да е квадрат или правоъгълник, а защо не и с пейки за сядане в него.

Ако пък имате стари гуми, боядисайте ги и така ще си спестите доста усилия. Недостатъкът на този пясъчник, който почти всички ние си спомняме от детството си е, че е прекалено малък за колективна игра.

Наред с всички забавления може да измислите и съвместни занимания, които да научат децата да пазят и поддържат градината и детския кът. Това може да се постигне с колективно почистване на играчките или заедно отглеждане на цветята. Направете им малки дървени саксии, в които заедно да засадите коренчета. Поощрявайте децата да ги поливат и ги накарайте да се гордеят от себе си и постигнатите резултати.

Още по темата можете да прочетете тук: Детски кът в градината
Един коментар за “Детски кът в градината 2”

  1. Бистра Алексова каза:

    От къде мога да закупя дъската за рисуване, която е на снимката и във форма на къщичка?

Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , , , , ,
Категория: Градина | 1 Коментар »