Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Детска стая за игри и забавления

Дом и градина; юни 27, 2010 – 9:43 am - Категория: Детска стая

Преди известно време ви показахме “Спалнята на малката фея”, – една наистина добре организирана детска стая за игри и забавления. Тук ще се постараем да обясним, защо е толкова важно да разполагаме с такава стая в жилището си. Също така ще набележим водещите принципи при създаването й. Ще покажем още няколко добри примера за детски стаи, от които можете да черпите идеи.

След като проявявате интерес по темата, сигурно вече планирате да преустроите дома си и да превърнете някоя от стаите  в детски кът. Разбира се, за целта трябва да разполагате със свободна стая. Не е необходимо тя бъде особено голяма, но все пак имайте в предвид, че детето ви ще има приятели, които в даден момент вероятно ще пожелае да покани. Също така тази стая би била идеалното място за провеждане на рождени дни и други детски празници. Независимо от всичко, не забравяйте основната си цел – да създадете детски кът, където детето ви безопасно ще играе, ще се забавлява и ще расте.

Функционалност

В случай, че жилището ви го позволява, би било най-добре да разделите стаята за игра от детската спалня – т.е.  това да са две отделни стаи. В детската спалня атмосферата трябва да предразполага към почивка и спокойни сънища, докато в стаята за игри детето трябва да се забавлява активно. Така то ще прави разлика в предназначението на двете стаи и когато го сложите да спи в детското легло, ще се чувства спокойно и ще  знае, че сега не е време за игри.

Не бива да пропускате факта, че детето ви расте бързо и от тази гледна точка, трябва да планирате нещата с известна перспектива. Не хвърляйте излишни усилия в създаването на скъп интериор с мотиви и обзавеждането, които скоро няма да предизвикват интерес у детето.

Склад за играчки

Ако ви е омръзнало да ходите по играчки в дома си, стаята за игра ще реши този проблем. Все пак имайте в предвид, че разнообразието от детски играчки по магазините е огромно и много бързо стаята ще се препълни с всевъзможни кукли, камиони, строители, кончета и др. Затова трябва да помислите как да ги съхранявате. Добре е да предвидите етажерки и шкафове, които детето само може да достъпва. Когато възрастта позволява, трябва да го научите само да подрежда стаята си.

Повърхности

Трябва да знаете, че всичко в детската стая се цапа много бързо. Затова би било добре да изберете мебели, които лесно се поддържат. За подова настилка ламинираният паркет е добро решение. За стените – висококачествен миещ се латекс.

Безопасност

Освен, че безопасността на детето е от първостепенно значение за всеки родител, не забравяйте, че самите вие ще се чувствате спокойно и комфортно, когато знаете, че сте я осигурили. Обърнете внимание на следното:

– постарайте се част от стаята да е по-просторна. Често, когато децата се развихрят не обръщат внимание на заобикалящите ги мебели и има опасност да се ударят в тях;

– не бива да има остри ръбове на маси, бюра и др. на нивото на главата на детето;

– чекмеджетата, до които детето ви ще има достъп не бива да излизат напълно от шкафа;

– не поставяйте играчки и други предмети, към които детето има интерес на място, от което те могат да паднат върху него докато се опитва да ги достигне;

– добре е детето да разполага със съоръжение, по което да се катери – стена за катерене, катеружка, пързалка или друго. Подсигурете съоръжението срещу травми при падане;

Обособете различни кътове

Постарайте се да обособите няколко различни къта в детската стая в зависимост от интересите на вашето дете. Помислете например за кът за рисуване. По-добре е детето да рисува и да цапа с боички на предназначено за целта място, от колкото по цялата къща. Ако обича да си играе със строители, знайте, че “сградите” се строят понякога с дни и затова трябва да са разположени на място, където няма да пречат.

Не забравяйте, че за децата игрите са начин за възприемане на заобикалящия ги свят. Те са в основата на тяхното правилно развитие. Затова всеки  родител трябва да обърне специално внимание на начина и условията при които детето му се забавлява.




Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , , ,
Категория: Детска стая | Няма коментари »