Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Домашно приготвени деликатеси от свинско месо 2

Дом и градина; февруари 5, 2011 – 9:17 am - Категория: Кулинарни рецепти

В продължение на темата от преди месец, тук ви предлагаме ви още няколко рецепти за тънки мезета, които вървят с тежко вино.  Все пак пролетта е още далеч, а температурите навън са идеални за приготвяне на тези изключително вкусни деликатеси от свинско месо. Две от тях обаче ще ви е по-лесно да приготвите, ако живеете в къща с двор.

Свински салам

Обичате колбаси, но се притеснявате, защото не знаете какво всъщност има в тях? Тази рецепта е специално за вас.

Необходими са ви следните продукти: 1 кг свинско месо, 1 кг говеждо или овчо месо, 3 – 4 глави лук, 4 глави чесън и подправки по ваше желание.

Сварявате 1 кг остатъци и обрезки от свинско месо с чесън и кромид лук. Можете да добавите няколко зърна карамфил, черен пипер и сол на вкус. Изчаквате месото да стане полусварено и го махате от котлона. Прецеждате водата и прибавяте към него килограм говеждо или овче сурово месо.

Размесвате и накълцвате на дребно цялото месо. Прибавяте смлян черен пипер, сол и счукан чесън. С получената смес напълвате тънки свински черва, които превързвате на всеки 10 – 15 см. След това пускате вече приготвения салам във вряща вода. Оставяте го да ври на бавен огън 20 минути. След това го изваждате от водата и го изчаквате да изстине. На края трябва да опушите добре салама, т.е. да го държите над горещ пушек около 5 – 6 часа.

Пушен бут или плешка

Държите 2 – 3 дни на открито добре обрязан и оформен бут или плешка. След това приготвяте саламура – на 10 литра вода 2 кг сол. Поставяте бута или плешката в саламурата и го държите 4 дни. Изваждате го и го окачвате да се отцеди 5 – 6 часа.

Отрязаната повърхност наръсвате с трици или черно брашно. С дъбови или брястови пръчки палите огън. Върху него нахлупвате каче, на което са избити и двете дъна. На горната част окачвате бута или плешката така, че да бъде обхванат от пушека от всички страни до тогава докато придобие кафяво-червеникав цвят. Внимавайте да не се докосва до пламъка.

Опушеното месо окачвате на прохладно и проветриво място и го запазвате до късна пролет.

По такъв начин можете да опушите и други меса – филе, котлети, сланина. По същия начин се приготвя и кайзер пастърма, но вместо с брашно или трици, намазвате месото със счукан чесън и го овалвате в черен пипер и не го опушвате.

Кървавица от бял дроб (бахур)

Тази рецепта е значително по-лесна за изпълнение в градски условия. Необходими са ви: един бял дроб, 1 ½ кг обрезки, 1 сърце, 1 чаена чаша ориз и подправки на вкус.

Попарвате целия бял дроб на прасето, заедно с гръкляна и го нарязвате на късчета. Нарязвате също сърцето и обрезките от шията. Към месото прибавяте сол, черен пипер и ориз и пълните добре почистените дебели черва. Завързвате ги, дупчите ги с игла и ги поставяте в съд , на чието дъно сте наредили летви.

Заливате кървавиците със студена вода и ги оставя да престоят 6 – 8 часа. След това изливате кървавата вода и наливате чиста.

Преди да сложите тенджерата на котлона притиснете кървавиците с чиния, за да не изплуват над водата. Варете ги на тих огън. Когато червата се късат само с леко натискане, всичко е готово. Изваждате гида се отцедят и да изстинат. Съхранявате ги на хладно място до 15 – 20 дена.

Пожелаваме ви успешно приготвяне и добър апетит!
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , , , ,
Категория: Кулинарни рецепти | Няма коментари »