Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Да си произведем биологичен мед

Дом и градина; ноември 20, 2009 – 10:08 am - Категория: Градина

honey-by-getty

Многоцветен пчелен мед

За биологичен се счита меда, произведен в екологично чисти райони, където няма развито интензивно селско стопанство, чиито отпадни продукти не замърсяват района. За производството на меда не са използвани синтетични лекарствени средства, както и подсладители, подхранващи пчелите. И заради отсъствието на странични фактори, които да променят качествата на меда, самият мед остава чист и хранителните му, и лечебни свойства са много по-добри и силни. Самата технология на отглеждането на пчелите по този начин е известна като биологично пчеларство. Освен екологично чистият мед, при това пчеларство се получават и други продукти, не по-малко чисти от меда.

Това са:
• Пчелен прашец
• Пчелно млечице
• Пчелен восък
• Пчелен клей – прополис

Много е важно, когато решите да се занимавате с производството на екологично чисти пчелни продукти, да изберете правилното място, на което ще се отглеждат пчелите. Това трябва да е максимално отдалечена от промишлена зона територия, най-добре да е планинска зона. В близост до кошерите не бива да има развита селска стопанска дейност, тъй като в процеса на селското стопанство се ползват редица химикали, като изкуствени торове, пестициди и др., които нарушават чистотата на почвата и средата, а оттам замърсяват и меда, който произвеждат пчелите. Поговорката “Всяко зло за добро” в особено голяма степен важи за този отрасъл, защото след 1989 година, когато селското стопанство отбеляза сериозен спад, се повиши възможността за развитите на биологично селско стопанство, в това число и пчеларство, а за такава възможност в Западна Европа могат само да си мечтаят.

При обикновеното пчеларство пчелите биват хранени със захар или други изкуствени подсладители, за да се увеличи производството на мед. При биологичното пчеларство единствената храна, която получават пчелите е растителният нектар, както и чист, биологичен мед, който сами са произвели. Разбира се добивът на мед в този случай е много малък, но качеството е изключително високо. За да получите по-качествен мед е добре да се смени восъкът в кошерите, тъй като в него става натрупване на вредните химични вещества от конвенционалното производство.

Съществуват няколко основни принципи, когато започнете да извличате билогочнят мед и другите пчелни продукти, които са съвсем различни от извличането на традиционно произвеждания мед. Те са:

Honey_comb02

Пчелна пита

източник

• Не бива да има замърсявания от какъвто и да е вид в меда;
• При извличането не меда не бива да се стресират животните, всичко трябва да е с хармония с пчелното семейство.
Кои са основните изисквания, които важат за биологичното пчеларство:
• Биологичния пчелин е добре да бъде почти изцяло затворена система и да се разчита само на собствени ресурси за поддръжка и изхранване на пчелите. В биологичния пчелин се работи по възможност като в затворена система, като се разчита изцяло на собствени ресурси.
• Необходимо е да се създаде и поддържа висока продуктивност на пчелното семейство.
• Като краен резултат се получават качествени продукти, трябва да бъдат обработени правилно и така съхранени, че да не се получи влошаване на качеството. Което пък минимизира риска за хората и пчелите.
• Дейността на човека спрямо пчелина да е в хармония с пчелите.
• Околната среда остава чиста.
• Източниците на гориво и енергия са сведени до минимум.

Медът се дели на два големи вида, според растенията, от които е събиран. Той бива полифлорен /от много видове растения/ и монофлорен /само от едно растение/. В процеса на производство на меда е забелязано, че крайният продукт, в случая меда, приема лечебните и хранителни свойства на цветята и растенията, от които е получен чрез обработка на нектара им. Медът има изключително сложен химичен състав, тъй като е богат на изключително много елементи. Основният елемент, който съставлява меда са въглехидратите, тези естествени източници на енергия, те са 95-99% от сухото вещество на меда. В малки количества са белтъчините /0.3-0.5%/, но са от особено голямо значение за човешкия организъм и най-вече на развиващият се детски организъм. Богатството на пчелите съдържа почти всички известни и полезни за човека микроелементи, като най-застъпени са: калций, натрий, фосфор, желязо, хлор, сяра, йод, манган, силиций, алуминий, телур, кобалт и др. В малки количества са изолирани и някои от витамините: В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), никотинова киселина, пантотенова киселина, С (аскорбинова киселина). Едва 0.1% се падат на флавоноидите, които са доказани, че влияят на пропускливостта на капилярите и тяхната чупливост. Тези елементи притежават спазмолитично, коронароразширяващо, противовъзпалително и регенериращо действие. Наличието на антибиотични вещества е доказано, а техният произход според редица автори е растителен. Те са с така наречените фитонциди и са в тясна зависомост от растението , от което е извлечен нектара и преработен в мед. Други автори изтъкват, че източника на антибактериалната активност на меда е от натрупването на водореден прекис.

От своя страна полифлорния и монофлорния мед се делят на няколко вида, според растенията, които участват в състава му.
Акациев мед
Акациевият мед е най-ароматен, с приятен за небцето вкус и като свойство притежава бавно кристализиране. Това и го прави най-предпочитания вид мед за консумация. Медът е присвоил лечебните свойства на акацията и се препоръчва горещо при безсъние, стомашно-чревни, жлъчни проблеми, и когато ви се прияде нещо сладко и здравословно.
Липов пчелен мед
Липовият мед притежава светъл златист цвят. Притежава силно антимикробно действие, действа противовъзпалително и в известна степен спомага за отхрачването при упорита кашлица, затова и е мощно народно средство за лечение на простуда, ангина, бронхит, бронхиална астма.
Многоцветен пчелен мед
Както и личи от името това е полифлорен мед, който е събиран от множество различни растения и притежава всичките лечебни свойства на цветята, които са негов източник. Многоцветния мед може да се консумира при преумора, за усилване на съпротивителните сили на организма, притежава и антисклеротично действие.
Манов мед

image137n

Манов мед

Мановият мед е най-силният мед, получава се от маната на немедоносните растения, предимно, събираща се по иглолистните и широколистните дървета. Този вид мед е тъмен, почти черен на цвят, сладостта му е средна, аромата е специфичен, според дървото, от което е събирана маната, а кристализацията е много бавна. Гъст мед, който се препоръчва основно за стимулиране на имунната система, при всякакъв вид респириторни заболявания. Разбира се може да се хапва и за удоволствие.
Мед от магарешки бодил
Изключително интересен вид мед, който за съжаление рядко се среща в чистият си вид. Ако страдате от високо кръвно налягане или аритмия, можете да приемате от този мед. Много ценно качество е противомикробното му действие.

Дори и да нямате възможност сами да си произвеждате мед, добре е да имате горните абзаци предвид, когато решите да си закупите този безценен природен продукт. Така ще знаете за какво да съблюдавате при проучването на пчелния пазар. Имате ли възможност винаги консумирайте мед като профилактично средство или пък за подсилване на имунната система, прибавете към списъка с покупките си и меда като задължителна храна за вашето семейство. Консумиран с години, постоянно, той може да изгради силна защита за всякакви видове тежки заболявания на организма или просто да ви достави незабравими гастрономични изживявания.

Източници: http://agrosaveti.com/bee-keeping/bee-articles.html

http://www.troyamed.bg/
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , ,
Категория: Градина | Няма коментари »