Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Да си отгледаме домашен антибиотик в градината

Дом и градина; ноември 18, 2009 – 8:31 am - Категория: Градина

garlicharvest

Прясно набран чесън

Миналата вечер гледах повторението на серията на “Приятели”, в която Фийби обвинява Моника, че слага прекалено много чесън в ястията си, които предлага в ресторанта си. Логично е оттам да си помисля, че прекалената употреба на чесъна е лоша. Но за мен лично това изобщо не е така.

spr08_garlic_end_of_april

Ето как изглежда младия чесън през месец април

Като изключим това, че във филмите на ужасите се използва, за да гони вампирите, чесънът е страхотна подправка за много ястия. Може да се каже, че е почти универсален и си ходи с всичко, стига разбира се човекът, който ще яде ястието да обича чесън. Много от въпросните рецепти можем да си приготвим у дома. И за да направим тези ястия още по-вкусни и здравословни, можем да си отгледаме чесън в задния си двор или защо не на терасата. Чесънът е малко капризен зеленчук, но в никакъв случай не е труден за отглеждане. Ако подходим правилно при неговото отглеждане, можем да се радваме на богата жътва месеци наред. Например, той обича почва, която е богато наторена и съдържа множество минерали и елементи. Затова трябва редовно да се тори. А преди да сме посели каквото и да е било, е нужно добре да смесим почвата с много и различни торове. Засяването става на 4-8см. дълбочина.
Чесънът не обича топлите помещения, така че ще се развие прекрасно и на по-ниски температури. Не е нужно да му правим специални помещения с постоянна температура, като оранжериите например. Лютият зеленчук харесва почва с температура около 55 градуса по Фаренхайт, което отговаря на 13 градуса по Целзий. След като веднъж сме отгледали чесън в по-хладка почва можем да продължим в по-топла, но ако все пак имаме възможност да продължим да го отглеждаме на хладно, е по-добре да не го местим.
Въпреки че чесанът може да е по-пикантен, на почвата му не й трябва нещо по-особено. Чесънът обича почва с PH около 6.0, или близо до 7.0, такава каквато е възможно да му сложим. Най-сигурният начин, по който може да тестваме нашата почва, е да си вземем домашен комплект за тестване, който се може да се намери във всеки дом или градински център, за по-малко от няколко лева. Под PH със стойност 7 нашата почва ще стане киселинна, а над 7 – алкална. Трябва да се нагодим спрямо инструкциите на комплекта.
Макар чесънът да харесва хладната почва, той обича да е облян от слънчева светлина. Преди да го засеем в градината си, трябва да намерим място, което е първото огряно от слънчевите лъчи сутрин и да е слънчево през целия ден. Също така това място трябва да има добър дренаж, тъй като чесънът обича влажно, но не пренапоено място. Преполиването може да предизвика загниване на листата. Ако сме смесили достатъчно различни почви и торове, не би трябвало да имаме този проблем.
Когато двете или три листа на чесъна пожълтеят, значи можем да го оберем. Това обикновено става късно през лятото или в началото на есента.

20071016_garlic

И крайния резултат...в кухнята

Съвет: Един от начините да запазим почвата хладна е, да засадим чесън между редове с цвекло.
Сега вече нямаме извинение да не засадим тази превъзходна и здравословна подправка в нашата градина. Без значение дали имаме два декара двор или пък отглеждаме зеленчуци в сандъчета. И в двата случая можем да се възползваме от възможността да си засадим този натурален антибиотик.
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , ,
Категория: Градина | Няма коментари »