Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Как да се преборим със сухия въздух у дома през зимата

Дом и градина; януари 19, 2012 – 10:29 am - Категория: Здравословно

По време на отоплителния сезон, когато у дома работи парното или друг отоплителен уред, въздухът в жилището става твърде сух. Освен, че поражда неприятно усещане у нас – възрастните, ефектът е особено вреден за бебета и малки деца. Сухият и топъл над 21°C въздух уврежда лигавицата и изнежва децата, в резултат на което те често боледуват. Как да се преборим с проблема? Това може да стане по няколко прости начина. Добре е да спазвате някои основни правила, за които ще ви разкажем сега.

За сухия въздух и влиянието му върху здравето на хората

Хигрометър HAMA TH-100Ако сутрин ставате от леглото с пресъхнало гърло и запушен нос, това е сигурен признак, че въздухът в помещението е бил сух. Въпреки това, най-добре е да се снабдите с хигрометър, който ще ви даде по-точна представа за нивото на влажност. Уредът измерва относителната влажност във въздуха в проценти, като се препоръчва тя да бъде в границите 40-60%. На пазара се продават различни устройства, но може би най-добрият вариант са така наречените метеорологични станции, които измерват както влажност, така и външна/вътрешна температура и др.

Ако установите, че нивото на влажност е под долната препоръчителна граница (40%), трябва да вземете мерки. Ето няколко добри идеи.

Няколко прости метода в борбата със сухия въздух

Не допускайте стайна температура над 21°C. Много хора вярват, че високата температура в дома създава комфорт и ги предпазва от болести. Съвременни изследвания обаче твърдят точно обратното. Високата стайна температура предразполага развитието на бактерии и вируси, а освен това е основната причина за изсушаване на въздуха. В резултат на това нашите лигавици се увреждат и стават податливи на атаките на вирусите.

Сложите съд с вода върху радиатора. Това е може би най-разпространения метод за борба със сухия въздух, който обаче не е приложим във всички случаи – например, ако се отоплявате с климатик и конвекторна печка.

 Ако имате възможност инсталирайте си стаен фонтан или аквариум.

 Няколко пъти на ден пръскайте с пулверизатор в помещенията, особено докато чистите – благодарение на това прахът няма да хвърчи из стаята.

Проветрявайте ежедневно по няколко пъти стаите – свежият влажен въздух, който ще влезе отвън, ще помогне най-добре да подобрите климата в жилището.

Растенията са чудесен естествен овлажнител. Колкото повече листа има в едно растение, толкова по-бързо то изпарява влагата. Подходящи за целта са стайната лоза, радермахера, аспидистрата, която носи прякора „Семейно щастие”. Те овлажняват прекрасно въздуха в стаята, но не трябва да забравяте да ги мокрите често, за да не пожълтяват. Поставете под саксиите подложка с вода.

Можете да поставите в по-голяма саксия материали, които попиват лесно вода – например пясък или торф. Периодично добавяйте вода в саксията.

Съвременните технологии в борбата със сухия въздух

Овлажнител на въздух Овлажнителите на въздух стават все по-популярни и използвани, поради което в търговската мрежа ще намерите голямото разнообразие на марки и модели с различен дизайн. По скъпите от тях имат вграден хигрометър, а някои са комбинирани с йонизатор.

Основно овлажнителите са два вида според принципа им на работа – парен и ултразвуков. Първият и по-евтин уред работи като загрява водата до температура, при която тя се изпарява в помещението. Тези устройства вършат работа, но не са много икономични и теоретично създават предпоставка за неприятни инциденти. Ултразвуковите овлажнители не загряват водата. Ултразвуков високочестотен генератор създава вибрации, в резултат на което водата се изпарява под формата на фина мъгла. Допълнително тих и малък вентилатор разпрашява мъглата в помещението и влажността бързо се увеличава. Друго предимство на този вид уреди е и ниското ниво на шум (на практика няма такъв), което го прави подходящ за използване в спални помещения.

Често по-скъпите овлажнители са комбинирани с йонизатор – уред, който насища въздуха в помещението с отрицателни йони (аеройони). Обикновено двете функции йонизиране и овлажняване могат да работят независимо една от друга. Отдавна учените са доказали, че за здравословното ни съществуване е необходимо концентрацията на положителни и отрицателни йони във въздуха да бъде в съотношението 1:2. Комфортният начин на живот, който води съвременният човек благодарение на множество устройства, които използва в ежедневието си води до елиминиране на отрицателните йони. Често това става причина за здравословни проблеми с най-различен характер. Затова особено в големите градове използването на йонизатори става все по-важно.
2 Коментара за “Как да се преборим със сухия въздух у дома през зимата”

  1. почивки лято 2012 в Дидим каза:

    много полезна информация, целият сайт ми харесва, винаги намирам нещо интересно и полезно, поздрави и много успехи

  2. почивка в тайланд каза:

    Обичам да ми е топличко, особено през зимата, но наистина влажността в стаята е много важна. На мен често ми се запушва носа и ми изсъхва гърлото през нощта, за това ползвам описания простичък метод със съд пълен с вода на парното. Вече има и овлажнители на въздуха, за чийто метод не съм се интересувала подробно. Но проблемът, който идва от съда с вода е, че въздуха става прекалено влажен сутрин и прозорците са запарени. Методът с ултразвук ми звучи най-оптимален и добър, интересно е каква е цената му и има ли такива уреди у нас.

Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , , , , , , , ,
Категория: Здравословно | 2 Коментара »