Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Данъчни снимат от хеликоптер имоти в Родопите

Дом и градина; октомври 8, 2010 – 8:24 am - Категория: новини

Над 100 луксозни имота в Пловдив в селата Марково и Белащица, намиращи се в близост до града, са били заснети с правителствения хеликоптер от Националната агенция за приходите.

Това съобщи пред журналисти на летище Пловдив Росен Бъчваров, директор на Дирекция „Комуникации” в НАП. 90 от имотите се намират на територията на Марково и Белащица, като една голяма част от тях са на държавни служители от подразделение на Министерството на финансите, посочи Бъчваров пред “Фокус”.

Луксозни имоти са забелязани в Пловдив, като някои от тях са върху разгъната площ над 2 хил. кв. метра, разполагат с езера и екзотични животни. Правителственият екип е летял над 100 метра височина, като над някои от имотите са направени няколко тура.

Част от имотите се намират в новия пловдивски квартал „Остромила”. По думите на Бъчваров, за НАП да си богат не е порок, но трябва да бъде установено дали тази собственост е идентифицирана с данъчния статус на притежателите или има данни за ДДС злоупотреби при строителството и при ползването им. Бъчваров уточни, че сред заснетите има собственици на по 2-3 и повече луксозни имота.

По предварителни данни от предоставените сателитни снимки в общината около 100 имота около Пловдив съществуват в сателитните снимки. Повечето от тях са притежание на фирми, но се ползват за жилищни цели. Този факт красноречиво говори за данъчни злоупотреби. В момента хеликоптерът лети над Ивайловградския язовир. Резултатите от проверката на данъчните ще бъде оповестена следващата седмица. След една седмица започват проверки на луксозните имоти по Българското Черноморие.

От 7 луксозни имота в София само един е обявен за данъчни цели, съобщи още пред журналисти Росен Бъчваров. Останалите 6 не са данъчно регистрирани и са имоти – фантоми, допълни още той. По думите му тези имоти не присъстват в регистрите на общината. Преобладаващата част от тях са собственост на фирми, но се използват за жилищни цели, което е ясен знак за злоупотреба. Къщите са на 3-4 етажа с басейни, детски площадки и характерната висока ограда. НАП проверява дали имотите са се облагали с дължимия данък и ако се докажат нарушения, стартира наказателно преследване с помощта на прокуратурата.

Софийската прокуратура вече се е заинтересовала какво правят данъчните, обяви Бъчваров. Има вариант да им бъдат изчислени данъците и те да бъдат платени пост фактум при доказване на укриване на данъци, а в случаите с особени тежки размери е възможна и конфискация на имотите. Бъчваров съобщи още, че един летателен час с правителствения хеликоптер струва на държавата 398 лв. и това в никакъв случай не обременява държавния бюджет, каквито обвинения се появиха в последно време.

24 часа
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , , ,
Категория: новини | Няма коментари »