Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Грижи за кактусите през зимата

Дом и градина; януари 17, 2011 – 8:44 am - Категория: Практични съвети

На пръв поглед изглежда, че кактусът е непретенциозно растение, което не изисква някакви специални грижи. За да се чувства добре в дома ви, обаче, трябва да му осигурите подходящи условия. Вижте какви грижи трябва да полагате през зимата, за да се радвате на здрави и красиви растения.

Първо трябва да знаете, че в родната страна на кактусите климатът е абсолютно обратен на нашия – там лятото е влажно, а зимата сухо. Затова през зимата, необходимостта от вода при бодливковците намалява драстично. Те изпадат в нещо като зимен сън. Добре е да ги държите на хладно и сухо място. Ако не успеете да им осигурите ниска температура (всеки вид има индивидуални предпочитания, но максимумът е 10 – 15 градуса), те ще функционират така, сякаш летният сезон продължава. Тогава ще трябва да ги поливате всеки път, когато установите, че горните 3 – 4 см от пръстта в саксията им са сухи. Опитайте се да подхождате колкото се може по-индивидуално към всеки вид. Лобивията например през зимата не се чувства добре на повече от 5 до 7 градуса и обича да е относително светло. Можете да я сложите на прозорец с източно или западно изложение. Полива се веднъж месечно, защото иначе корените й ще изсъхнат. Ехиноцереусът пък не понася температура под 2 градуса.

За всеки вид е необходимо различно количество светлина. Някои можете да настаните в дъното на стаята, където стига съвсем малко светлина, или в коридора, а други трябва да останат максимално близо до прозореца.

За да помогнете на кактусите си да се подготвят за зимата, добре е да намалите поливането в края на есента и да го преустановите изцяло (това не важи за епифитните видове) през декември. Така няма риск да загният.

През зимните месеци ще ви направи впечатление, че някои видове кактуси се смаляват и спаружват. Не се притеснявайте, не ги подхранвайте с торове и не ги изхвърляйте. На пролет, след като започнете да ги поливате, те ще се възстановят изцяло.

Всъщност, изобщо не се изкушавайте да поливате кактусите по-рано от март месец, дори и да ви се струва, че времето е необичайно топло и растенията ще излязат от покоя си по-рано. В края на зимния период – февруари месец – те са най-слаби, нямат никакви съпротивителни сили и ранното поливане може да ги убие. Ако някои от кактусите имат пъпки, можете да навлажнявате съвсем по малко почвата. Най-важното е редовно да им осигурявате чист въздух. Проветрявайте много помещението, в което се намират.

Някои видове кактуси цъфтят точно през зимата. Не полагайте допълнителни грижи за тях. Просто се наслаждавайте на цветовете им. В противен случай ще ги разбудите от зимния им сън.

До март месец просто ги наглеждайте и им се радвайте. На тези, които имат нужда от мъничко поливане, сипвайте по няколко капки вода. Не повече. В началото на март започнете леко да повишавате температурата в стаята и да ги пръскате с много ситен пулверизатор.

За грижите кактусите ще ви се отблагодарят с невероятни цветове.
2 Коментара за “Грижи за кактусите през зимата”

  1. lilia каза:

    Те са издръжливи, но затова напролет цъфтят прекрасно

  2. павлина каза:

    Закупих малко кактусче от цветарски магазин,кога мога да го прехвърля в по-голяма саксийка,тази в която го взех е съвсем малка

Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , ,
Категория: Практични съвети | 2 Коментара »