Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Грижи за градината през лятото

Дом и градина; юли 13, 2010 – 9:14 am - Категория: Градина

През пролетта сте се трудили усърдно и сега градината ви е цветна и прохладна. Но ако искате да запазите красотата й за по-дълго, ви подсещаме, как да се грижите за нея през лятото.

Грижи за градината през лятото

Изнесете цветята от стаите. Като начало ще ви напомним, че повечето от цветята, които гледате вътре в  саксии е добре да бъдат изнесени навън. Целогодишното пребиваване в затворени пространства ги изнежва и те стават податливи на болести. Оставете орхидеите и бегониите в къщи и изнесете всички останали растения (фикус, филодендрон, алое и т.н.) в градината. Изберете места, на които в началото на лятото е имало цветя, но вече са прецъфтели, и поставете саксиите там. Осигурете им карантинен период – доста цветя, подложени директно на слънчева светлина и въздушни течени, без привикване, изгарят или се разболяват. Разбира се, трябва да се съобразите и с нуждите на самото растение – пряка, непряка слънчева светлина, влага… Ако все още ви остават празни места в цветните лехи, потърсете подходящи семена, които да засеете сега, за да цъфнат през есента.

Почистете прецъфтелите цветове. Цветята ще ви се отблагодарят с по-силен цъфтеж през есента. Това важи най-вече за рози и хризантеми. През юли и август премахвайте редовно пожълтелите и повехнали листа, подрежете розите и ги поливайте всеки ден. Можете да ги подхраните с органична тор.

Всъщност последните два съвета важат за цялата градина. Поливайте редовно! Най-добре е да го правите рано сутрин или вечер, когато става по-хладно. Можете да разпръснете тор, с дебелина на слоя не повече от 3 – 4 сантиметра, за да задържите влагата по-дълго време и за да подхраните растенията.

Помислете за предстоящата есен. До средата на август е моментът да се сдобиете с резници за цветята, които искате да имате в градината през есента. Отрязвате от 5 до 10 сантиметров резник от растението, което сте си избрали. Важно е по него да има поне 4 – 5 листа. Засаждате го в отделен съд, поддържате почвата влажна и държите саксията на топло и светло място, но не я излагате на пряка слънчева светлина. Добре е първите няколко седмици резникът да е покрит със стъклен похлупак или полиетилен. Едва след като се уверите, че се е вкоренил, можете да махнете покритието.  Има резници, които пускат корени във вода. Те са доста по-лесни за размножаване.  Трябва само прозрачен стъклен  съд – чаша, бутилка, ваза – пълен с вода.  Поставяте резника. Изчаквате да се вкорени и засаждате.

Грижи за градинската мебел. Освен за растенията, добре е да се погрижите и за мебелите в своята градина. Спазвайте няколко прости напътствия и те ще запазят по-дълго красивия си вид.

– ако сте ги поставили директно върху почвата, коригирайте това. Изберете подходяща градинска настилка, върху която да ги преместите. Прекият контакт с влажната почва ги поврежда.

– ако мебелите ви са от дърво или ракита и ги навали, почистете ги. Всъщност най-добре е да ги изтривате с мека кърпа всяка сутрин, за да премахвате падналата роса.

– добре е да не излагате градинските мебели на пряка слънчева светлина. Погрижете се за тента или чадър, под който да ги сложите.

Вероятно вашата градина е вашето убежище през топлите летни дни. Поддържайте я.
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , ,
Категория: Градина | Няма коментари »