Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Грижи за градината през есента

Дом и градина; октомври 20, 2010 – 9:12 am - Категория: Градина

Слънцето вече не се показва толкова често, застудя и е време да подготвите градината за зимата.

В края на октомври – началото на ноември трябва да положите грижи за тревните площи, така че да достигат максимум 7 см височина. След това им направете дълбоко почистване – грапене. То улеснява приемането на въздух и хранителни вещества от растенията. Важно е да отстраните всички окосени стръкчета, защото докато гният в тях се развиват различни патогенни организми, които могат да навредят на живата трева.

Втората ви грижа след почистването е добре да наторите почвата . Препоръчваме ви да използвате естествена тор от червен калифорнийски червей. Ако не вали, полейте обилно наторените площи. Така подхранвате корените на растенията и им давате сили да прекарат зимата.

Оберете нападалите от дърветата листа, както и всички изсъхнали и счупени клони. Тези храсти, които цъфтят до късна есен и напролет, можете да подрежете сега. За да прецените дали да направите резитба и на останалите видове, най-добре е да потърсите подробна информация за всеки по отделно. Можете да махнете и шишарките от иглолистните растения.

Преди да падне първият сняг – края на ноември, началото на декември – е добре да „приберете” клоните на някои видове храсти и дървета. Използвайте канап или мрежичка, с която да оформите храстите като снопове, а клоните на дърветата пристегнете към ствола. Така няма опасност снеговете да ги прекършат. Някои дървета – смокините например, имат нужда да ги „облечете”, за да издържат на студа през зимата. Особено докато са млади. Препоръчваме ви да ги увиете с хартия и отгоре с найлон.

Редовно минавайте и проверявайте за гризачи. Ако имате и най-малко съмнение, веднага направете метални огради около стволовете на дърветата. Можете да използвате мрежа.

Имате още малко време – до началото на октомври, за да решите какви цветя искате да цъфтят в градината ви напролет – нарциси, фрезии – купете луковици и ги засадете. В дупката, заедно с тях, слагай те и по малко тор.

Направете опис на видовете цветя, които имате в градината в момента. Помислете си кои са се развивали добре, от кои не сте били доволни и искате да смените. Доброто планиране на следващия сезон трябва да започне още от сега.

Окастрете розите, така че стеблото им да е не по-високо от 30 см. После го покрийте с почва. Когато видите, че почвата замръзва , я покрийте със слама или листа. Трябва да премахнете остатъците от корени на едногодишни растения и да извадите всички луковици и грудки, които са в градината. Почиствате ги внимателно от пръстта и ги оставяте да изсъхнат. След това ги слагате в предварително подготвени сандъчета, в които има талаш, слама или амбалажна хартия и ги прибирате в сухо и прохладно място.

Почти сте приключили със зазимяването на градината. Необходимо е да приберете инструментите си и да се отдадете на заслужена почивка. За да сте сигурни, че ще можете да ги използвате и следващото лято, проверете – имат ли нужда от поправка, почистете ги. Проверете мотора на косачката и я смажете с машинно масло. След като свършите и това не ви остава друго освен да приберете инструментите и да се отдадете на заслужена почивка.
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , , , , ,
Категория: Градина | Няма коментари »