Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Градина в буркан

Дом и градина; ноември 16, 2009 – 8:34 am - Категория: Градина

untitled-5

Свежо решение за апартамент

За да внесете свежест във вашият дом, тъй като живеете далеч от зелен район или просто да разнообразите вида на стаята си, си направете градина в буркан. За тази цел ще ви трябва голям буркан, малко мъх и няколко зелени стръкчета.


Необходими материали:

– празен стъклен буркан с капачка на винт
– парченце свеж мъх с малко почва под него
– найлонова торбичка

Инструкции:
1. Хубавото е, че мъх можете да намерите навсякъде, дори да сте в голям град. Необходимото количество мъх е колкото ви се побере в шепата. С една торбичка ще можете да го пренесете у дома.
2. Освен мъх, можете да сложите в буркана и няколко други стръкчета, като детелина или трева. Внимателно извадете туфата детелина от почвата и незабавно ги пренесете вкъщи, защото те нямат издръжливостта на мъха.

ft_3

Детелините са много подходящи

3. Сега е необходимо да почистите събраните мъх и стръкчета от изсъхнала трева или почва, особено ако са събрани в града. Почистете събрания материал от изсъхнали стръкчета, както и почвата под него, особено ако сте го събирали в градски условия.
4. Погрижете се за местообиталището на градината си – измийте буркана и махнете етикета, за да може да се наслаждавате по-добре на съдържанието.

ft_5

Измийте бурканите

5. Поставете малко влажна почва върху капачката на буркана, нека тя е отделно от тази, която сте взели заедно с мъха. Едно основно правило за тези “градинки” е да има повече камъчета в почвата, за да се осигури дренаж на почвата. Но в случая ще ползвате мъх, така че няма нужда от чакъл.
6. След като сте поставили почвата, сега сложете мъхът на капачката, като се опитате да го поставите максимално в центъра на капачката, и по този начин да получите “хилмче”. Сега могат да се поставят и останалите стръкчета. После се напръсква с малко вода.

ft_7

"Хълмчето" от мъх и стръкове

7. Сега обръщате буркана, внимателно го поставяте в капачката с мъха, и завинтвате. Ако пък ви изглежда прекалено суха тази украса, можете да отвинтите наполовина капачката и да подържите буркана под чешмата за около минута, като разбира се струята не бива да е силна.

Съвет: Не забравяйте, че растенията са живи същества и като такива имат нужда от достъп на свеж въздух. Затова не затягайте напълно капачката, а нека има малко пространство, за да може въздухът да се обръща постоянно. Така ще запазите терариума си свеж месеци наред, без дори да отваряте капачката на буркана. Друг трик, който ще ви помогне да филтрирате въздуха е, да поставите парче активен въглен на дъното на буркана. Може да поставите и вместо обикновена капачка, такава която има коркова сърцевина, понеже коркът е дишаща материя и позволява въздухът да циркулира.

По материали на BgStroitel.com
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , , , ,
Категория: Градина | Няма коментари »