Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Време е за коледна декорация на дома

Дом и градина; декември 4, 2011 – 11:08 am - Категория: Коледа

Може би и на вас ви се струва невероятно, но и тази година е към края си. Горещите летни дни са далеч зад гърба ни, а до най-обичаните празници от малки и големи – Коледа и Нова година остават само броени дни. Време е да извадите кашоните с лампички, гирлянди и играчки и да украсите дома си. Това е един от най-приятните етапи от подготовката на празниците, особено за по-малките. Насладете им се и посрещнете Коледа в уютна и празнична обстановка.

Коледна декорация на дома

Ако искате тази година да направите нещо по-различно и търсите вдъхновение, попаднали сте на точното място. Тук сме подбрали редица прекрасни примери за коледна украса, от които можете да черпите идеи.

Преди това обаче ще ви дадем някои основни насоки, към които е добре да се придържате:

1. До колкото е възможно използвайте предимно естествени материали – листа, клонки, шишарки и т.н. Освен, че повечето от тях са характерни за коледната украса, те имат свое неповторимо, топло излъчване.

2. Пазете се от кича. В търговската мрежа днес можете да намерите изобилие от всякакъв вид играчки за елха, лампички, свещи и т.н. Внимателно изберете  само качествени продукти и избягвайте евтините имитации.

3. Планирайте украсата. Не ви съветваме да действате хаотично, защото крайният резултат може да не ви хареса. Огледайте стаите в дома си и преценете къде и какво ще сложите.  Може да украсите всички стаи в една и съща цветова гама, но може и всяка стая да има свой собствен облик. Тук ще видите чудесни примери за коледни декорации, изпълнени в различни цветови гами. Едва след като имате концепция, потърсете в магазините това, от което имате нужда.

4. Коледната украса трябва да бъде добре балансирана, да внася уют, топлина и разбира се най-вече празнично настроение. Не търсете показност или одобрение от други, освен от членовете на семейството. Важното е декорацията да ви кара да се чувствате добре и да ви потопи във вълшебството на празника.

5. Ако разполагате със свободно време, опитайте сами да изработите коледни украси – например играчки за елха, композиции от естествени материали, венци и др. Това занимание ще ви зареди с много положителна енергия.

6. Обърнете специално внимание на безопасността. За съжаление не са малко случаите на пожари именно в дните покрай Коледа и Нова година. Внимателно проверете дали светещите украси са в изправност. Огледайте ги за оголени кабели. Не поставяйте свещи под рафтове на секции или в близост до други лесно запалими обекти.

Външна коледна украса

Ако живеете в къща с двор непременно помислете за външна украса. В тежките дни на финансова криза сигурно няма да е добра идея да използвате прекалено много светещи елементи, защото сметката ви за ток ще нарасне драстично. Определено има обаче и евтини, не по-малко красиви решения. Вижте.

Външна коледна украса

Коледен венец

Красива външна декорация

Елените и шейната на Дядо Коледа

Koледни свещи

Свещите са характерен елемент от коледната декорация. Те са основната връзка с духовното. Пламъкът е символ на топлината и любовта в семейството, а светлината насочва по верния път. Използвайте свещите, за да създадете приятна, топла и празнична обстановка в коледната нощ.

Композиции от свещи като коледна декорация

Цветови гами

Всеки знае, че традиционните цветове в коледната украса са червено, зелено, златно жълто и сребърно бяло. През последните години обаче виждаме много красиви декорации, в които основните цветове се заменят с други. Например червените елементи може да се заменят много успешно със такива в синьо. Важно да подберете така основните цветове в декорацията, че де са в тон с доминиращите цветовете на стаята.

Червеното като доминиращ цвят

Семпла коледна декорация

Декорация, в която не присъства червения цвят

Коледна декорация в синьо

Коледна декорация в синьо

Koледната трапеза

Украсената коледна трапеза е прекрасен завършек на коледната декорация. За целта можете да използвате отново естествени материали като шишарки и елхови клонки. Непременно намерете място за поне една свещ, някоя коледна играчка и панер с цитрусови плодове, банани, орехи и др. Добра идея е да направите произволни композиции от всички тези елементи. Изберете подходяща покривка и салфетки с коледни мотиви. Ето няколко добри идеи:

Коледна трапеза

Коледна трапеза в празнична обстановка

Коледна трапеза в ретро обстановка

Тържествена трапеза на фона на коледна елха
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Категория: Коледа | Няма коментари »