Абонамент за свежи идеи за дома и градината
cat_ID; ?>
">

Време е да приберете летните дрехи

Дом и градина; ноември 2, 2010 – 9:20 am - Категория: Практични съвети

Лятото си отиде окончателно. Време е да приберете летните дрехи и да извадите зимните. За повечето дами тази дейност е изтощителна, досадна, а понякога е свързана и с неразрешими въпроси от типа: ”Как да набутам 10 плика с дрехи в два шкафа?”. За да можете да съберете всичките си дрехи и да сте сигурни, че те няма да изглеждат отчайващо през пролетта, когато ги извадите отново, ви предлагаме няколко хитрини.

Първо изперете всички летни дрехи. Въпреки, че сте изпрали банските костюми веднага след като сте се върнали от морето, направете го още веднъж. Трябва да сте сигурни, че по тях няма сол и скрити по ръбовете песъчинки, защото те повреждат материята. Ако имате рокля от бяла естествена коприна и се страхувате да я изперете, за да не пожълтее или да не се повреди от силните съвременни препарати, можете да я натопите в обезмаслено прясно мляко. После я изплаквате с хладка вода и сте готови.

След като дрехите изсъхнат не ги гладете. Само отделете тези, които смятате, че няма да носите повече. Летните сака е добре да държите на закачалки, защото иначе ще загубят формата си. Нямате място освен при зимните дрехи? Покрийте саката с найлонови пликове и ги окачете в единия край на гардероба. Едва ли ще заемат толкова много място. Останалите дрехи опаковайте във вакуумиращи пликове, по възможност непрозрачни. Не можете да купите такива? Тогава ползвайте обикновени пликове. Само изкарайте въздуха от тях преди да ги затворите или облепете, стегнато, с тиксо целия плик, като започнете от дъното и завършите с отворения му край. Не забравяйте да сложите етикети на всеки плик – „поли”, „панталони” – за да намирате лесно каквото ви трябва.

С тази операция вече сте спестили място. Нямате високи шкафове, които да ползвате само за съхранение на сезонни дрехи. Нямате отделен гардероб за тях, нито спалня с ракла, в която да ги държите. За сметка на това имате място над самия гардероб, в ъгъла на килера и още няколко съвсем малки и неудобни пространства. Вече навсякъде се продават шарени, картонени кутии с различни цветове и размери. Те се затварят добре. Изберете ги така, че да паснат на цветовото решение в дома ви. Проверете какъв размер ще е най-подходящ за празните места и сте готови! Подобни кутии са интересен акцент в стаята и ако са на достатъчно ниско място, можете да ги ползвате вместо етажерка или малка масичка за списания.

Трябва да приберете и обувките. Нямате специален шкаф за летните обувки. Алтернативата отново е пликове и кутии. Почистете чехлите и сандалите внимателно с хладка вода и сапунен разтвор. Добре е да сложите обтегач на летните си пантофки или да ги натъпкате с вестници. Така няма да загубят формата си докато не ги носите.

Остава ви да подредите зимните дрехи. Вероятно докато сте ги прибирали предния сезон сте отделили тези, които няма да носите, но все пак погледнете още веднъж. Преценете с кое можете да се разделите и нека то не влиза в гардероба ви. Помислете си, че загубата на стари дрехи е добра причина да купите нови.

Всичко вече е подредено в гардероба. Остава ви само да се отървете от неприятната миризма на нафталин. Вместо да слагате ароматизатори или да перете чистите зимни дрехи още веднъж, по-добре посипете вътре в гардероба горчица на прах, така миризмата ще изчезне.

Готови сте да посрещнете зимата. И този път успяхте да приберете всичко. Честито.
Вашият отговор по темата:

Current month ye@r day *

Етикети: , , ,
Категория: Практични съвети | Няма коментари »